Vardagslyx med vinlunch!

RELATIONER

Strunta i trötta familjemiddagar. Gör succé med långlunch

Foto: Enkelt men ändå en succé. Långluncherna uppskattas av alla. Från vänster: Victoria von Knorring, Mia Wennerberg, Lotta Sjöberg, Stefan Lindström. Serverar gör kompisen Pontus Wennerberg. I bakgrunden syns Lotta Berg med barnen Henry, Axel, Ebba, John, Theodor, Didde och Elliott (de två sistnämnda i optimistjollen).

Lotta och Mattias Sjöberg är trebarnsföräldrarna som tröttnade på att gäspa sig igenom middagsbjudningarna.

Lösningen var enkel: nu har kompisgänget i stället långa rosévinsluncher ihop.

– Konceptet har blivit en succé, säger Lotta.

Att vara föräldrar till tre barn i åldrarna tre till sex år och dessutom ha sju vuxna, fem barn och en hund på besök låter som en jobbig ekvation. Men inte för familjen Sjöberg, som har bjudningar nästan varje helg.

Hemligheten är enligt dem att göra det enkelt. Därför dukas det denna fina sommardag upp i trädgården vid sommarhuset. I stället för lyxiga dukar blir det lakan, maten äts på plasttallrikar och de flesta dryckerna serveras i plastglas. Menyn är också okomplicerad: pasta med tillbehör som kapris, körsbärstomater, pinjenötter, avokado och parmaskinka. Barnen får köttbullsspett som de mumsar i sig på bryggan under uppsikt av grannen Lotta Berg.

Barnen ska vara med

– När vi blev föräldrar bestämde vi oss för att inkludera barnen i vår tillvaro så mycket som möjligt, säger Lotta Sjöberg. Vi ville inte ha ett liv där vi alltid reser eller går på olika tillställningar utan barnen, vi vill göra saker som familj. Vi har heller inte så mycket tillgång till barnvakt.

Med ett barn kanske man kan gå på middagar hos vänner, men med tre stycken blev det svårare.

– Barnen blev trötta redan vid förrätten, alla småbarnsföräldrar gäspade sig igenom kvällen och det var alltid någon i sällskapet som var i ett annat rum för att natta barn. Det blev mest rörigt.

Idén till långluncher började egentligen med en inställd fest för två år sen. Familjen var på semester i Frankrike och av en händelse hade Mattias fått en inbjudan till en VIP-fest i Saint-Tropez.

– Vi skrattade lite längtansfullt åt tanken på oss trebarnföräldrar på jetset-fest i ”Troppan”, men insåg att det inte skulle gå. Vårt yngsta barn Ebba var inte ens ett halvår.

I stället bjöd några vänner, som också semestrade i Frankrike, på spontan tröstlunch.

– Pappan i den andra familjen ställde fram vin och slängde ihop något enkelt men gott, barnen lekte och vi hade jätteroligt ihop. Plötsligt hade det gått sex timmar. Då insåg vi att det här var grejen för oss.

Kalaset över till Bollibompa

Fördelarna med kompisluncher är många. Mitt på dagen är de flesta, både föräldrar och barn, fortfarande pigga. Lunch behöver inte vara lika ambitiös som middagar, där vissa kanske förväntar sig både för- och efterrätt. Och trots att man ses länge är kalaset över lagom till Bollibompa och tandborstning.

– Klockan åtta är det redan undanplockat, barnen är i säng och jag och Mattias sitter i köket och dricker te. Vi brukar konstatera att vi har haft en toppendag.

Scones på vintern

Lottas och Mattias långluncher har minst sagt blivit en succé. Nu ses småbarnsfamiljerna i vänkretsen nästan varje helg och flera bekanta har tagit efter traditionen. Träffarna mitt på dagen brukar varieras mellan rosévinsluncher på vår och sommar och mysfika med scones under vinterhalvåret.

Terri Herrera Eriksson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM