Hon ska paddla runt Nya Zeeland

RELATIONER

”Jag påstår att alla är starkare än de tror”

Foto: Mot nya äventyr Barbro Lindman i sin kajak. I dagarna ger hon sig ut på en lång ensampaddling runt Nya Zeelands södra ö.

Hon har paddlat runt hela Norges kust.

Nu väntar nästa utmaning för äventyraren Barbro Lindman: att ta sig runt Nya Zeelands sydö i kajak.

I dagarna skjuter Barbro Lindman ut sin havskajak från stranden på Nya Zeeland för att ensam paddla runt hela den södra ön, en sträcka på 2500 kilometer. Hon räknar med att det kommer att ta henne mellan tre och fyra månader.

Hon har idrottat och paddlat mycket i sitt liv men betraktar sig inte som extremt vältränad. Målet är heller inte i första hand att genomföra ett fysiskt kraftprov, utan främst att få möjlighet till en längre vistelse längs en av världens vackraste kuststräckor.

Paddlade runt Norge

Äventyret är inte Barbro Lindmans första. Sommaren 2005 paddlade hon från norsk/ryska gränsen, runt Norges kust till Strömstad. Den sträckan var ännu längre, 2835 kilometer. Idén föddes efter att hon varit sjukskriven under ett drygt halvår och ville bort från den invanda hemmamiljön. Att färdas genom naturen längs en kuststräcka lockade och det gav henne också det lugn hon längtade efter.

– Paddlar man ensam så länge blir man väldigt medveten om sina tankar. Jag märkte hur många tankar jag tänkte, men de handlade mest om det förflutna eller om framtiden. Jag började aktivt fokusera på nuet och tänka tankar som var betydelsefulla och upptäckte att det gav mig mer energi, säger hon.

Stärkte självförtroendet

Paddlingen stärkte också självförtroendet genom att hon blev uppmärksam på sin styrka. En dag, efter att hon hade passerat Nordkap och det vilda Austhavet nordost om Norge, gled hon in mot en grön strand, där solen sken och fåren betade. Samtidigt med lättnaden över att helskinnad ha kommit igenom resans svåraste sträcka fylldes hon av insikten om att hon gjort en prestation hon hade anledning att vara stolt över.

– Jag påstår att alla är starkare än de tror. Det är ett av skälen till att jag nu vill ta nästa steg och paddla runt Nya Zeeland. Jag vill inspirera andra människor att ta en paus i vardagen och njuta av naturen. Man mår bra av att pröva sina gränser. Kunde jag så kan andra, säger Barbro Lindman bestämt.

Frystorkad lyxmåltid

Den största faran på den nya resan är de stora, kraftigt brytande vågorna och det ombytliga vädret. En kajak är liten och det är inte säkert att fartygen till havs ser henne. Barbro försöker hålla sig nära land men ibland går inte det. Denna gång tar hon med sig en VHF, en bärbar kommunikationsradio, så att hon kan ropa upp fartyg i närheten och också varsko kustbevakningen om var hon finns.

– Men jag paddlar bara i dagsljus. När kvällen kommer går jag iland, slår upp mitt tält, tänder köket och lagar mig en lyxmåltid på frystorkad mat med lite nötter och choklad till efterrätt.

Så vågar du också!

Tänk dig tio år fram i tiden. Vad skulle du då önska att du hade gjort idag, förverkligat din dröm eller stannat hemma?

Bestäm en tidpunkt när du ska genomföra ditt projekt, även om inte alla praktiska frågor är lösta. Det kommer att ordna sig på något konstigt vis.

Om det du vill göra känns för stort och farligt, sätt många små delmål och säg till dig själv (och andra) att du kan avbryta eller ändra dig efter varje delmål. Du gör detta för att njuta och inte för att bevisa något!

Tänk på allt du klarat av tidigare. Gick det bra då kommer det att gå bra nu också.

Linda Lindenau