Kasta blöjan - sätt bebisen på pottan

Ny svensk studie: Barn kan bli blöjfria före ett års ålder

Säg hejdå till blöjorna – och sätt knodden på pottan.
En ny svensk studie visar att det är möjligt att potträna små bebisar.
– Kompetensen finns hos barn redan från födseln. Det är upp till föräldrarna om man vill utnyttja det, säger professor Anna-Lena Hellström som lett studien.

Visste du att i Vietnam är blöjlösa bebisar "torra" innan de fyllt ett år medan svenska barn generellt börjar pottränas allt senare?
Den goda nyheten för dig som förälder – men kanske inte lika positivt för blöjindustrin – är att barn skulle kunna sluta använda blöjorna betydligt tidigare än de gör i dag.

Potträna tidigare

Det visar studien som professor Anna-Lena Hellström vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg gjort på barn i Vietnam.
– Jag tycker inte att vi behöver gå tillbaka i utvecklingen i Sverige och skippa blöjorna helt, men jag tycker att föräldrar behöver få veta att det går att potträna mycket tidigare, säger Anna-Lena Hellström.
Tillsammans med kolleger inledde professorn för två år sedan en studie av 47 barn i Vietnam, som började pottränas redan vid tre månaders ålder.
– Vid nio månaders ålder var alla barn i studien torra, förutom en flicka som visade sig vara autistisk och hade svårt med kommunikationen, berättar hon.

Visslar för att påminna

Den vietnamesiska modellen för potträning utgår från kommunikation och betingning. När barnet visar tecken på att behöva göra sina behov påminner föräldern om att det är dags genom att vissla eller göra ett annat ljud som barnet känner igen.
Resultatet från studien visar också att tidig potträning kan göra att känsliga barn inte får besvär med urinvägsinfektion.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN