Mejla

Åsa Erlandson

”Bättre att bejaka sin pinsamhet”

RELATIONER

Åsa Erlandson: Det är varje förälders uppgift att genera sina barn

Barack Obama dansar ”Gangnam Style” medan hans döttrar hukar bakom skämskuddarna.
Utmärkt! Det är varje förälders uppgift att genera sina barn.

Enligt en ny undersökning tycker 80 procent av barnen att deras föräldrar är pinsamma. Så lite? Jag trodde det var 100 procent. För det ingår i föräldraskapet att bli utdömd som fel, pinsam och töntig – och då är det lika bra att gå all in. Därför tycker jag att den amerikanska presidentens döttrar kommer lindrigt undan om deras pappa bara dansar loss lite hemma i vardagsrummet.

Själv hade jag klasskompisar som mörkade föräldramöten under hela högstadietiden för att hindra sina pinsamma föräldrar från att komma.
Jag har också en kompiskompis som inte vågade dricka en droppe alkohol
förrän hon i 20–årsåldern flyttat till en annan stad efter att hela hennes familj stormat en skoldans. Ja, ni läste rätt. När hennes föräldrar hörde att deras dotter satt med en ölburk i handen, packade de helt sonika in alla tre syskonen plus två vuxna vänner till familjen i bilen, körde till skolan och gave 'em hell. ”Gör du det igen kan du lita på att vi kommer. Och vi kommer att vara många”, väste mamman fram mellan stängda käkar.

En annan mamma i bekantskapskretsen har klargjort för sin son att om han börjar supa, snatta eller röka på kommer hon att börja instagramma babybilder på honom. Bilder som bara en mor kan älska.

Man får inte hota sina barn med ett undantag: Pinsamhetshota. Det är ett jättebra maktmedel.

Låter det hårt? Det är inget jämfört med hur föräldrarna har det. Vad de än gör blir det ju fel. Kolla bara på Madonna, en artist som hyllats för sin stil av en hel värld, utom av sin dotter. 15–åriga Lourdes förbjuder sin mamma att hämta henne i skolan, och själv klär hon sig som Hermione Granger plus stora glasögon som en motreaktion.

Därför är det bättre att bejaka sin pinsamhet. För det enda som är mer pinsamt än en pinsam förälder, är en förälder som försöker vara cool.

Av: 

Åsa Erlandson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Åsa Erlandsson