Relationer

Opererat underliv = bättre sex?

RELATIONER

Allt fler kvinnor skönhets- opererar sina intima kroppsdelar

Att förminska blygdläpparna, göra slidan mindre eller lyfta klitoris blir allt vanligare.

De senaste fem åren har intimkirurgin för kvinnor ökat. I Malmö opererar Per-Gunnar Opitz 40–50 kvinnor om året. För fem år sedan var antalet närmast noll.

– Men folk är mer kroppsfixerade i dag än för några år sedan, säger han.

Gynekologen och professorn vid Kvinnokliniken på Karolinska sjukhuset, Marc Bygdeman, håller med:

– I dag klär sig kvinnor i stringtrosor och då kanske blygdläpparna glipar fram. Men jag föreslår att man klär sig annorlunda istället för att minska blygdläpparna. Blygdläpparna skyddar inte bara slidöppningen, de är dessutom en erogen zon. Och en del kvinnor som tar bort övre delen av av de inre blygläpparna upptäcker att klitoris blir frilagd och området blir mycket känsligt. Patienten kan få obehag till exempel när hon bär tajta jeans.

Marc Bygdeman berättar att ungefär två av tre patienter som funderar på att förminska blygdläpparna inte behöver det. Och han avråder bestämt från att operera området vid klitoris.

– Det finns mycket nerver och blodkärl som kan skadas. Händer det så förlorar man känseln i klitoris.

Riskerna är, som vid annan kirurgi, blödning, infektion, ärrbildning och känselpåverkan, som kan ge problem vid samlag, enligt Bygdeman. Dessutom finns en risk att punktera väggen mellan slidan och tjocktarmen.

– Men de riskerna är ganska små, den största risken är patientens förväntningar, säger doktor Charles Randquist som gör ungefär 15 ingrepp om året på

Victoriakliniken utanför Stockholm.

– Det är viktigt att läkaren förklarar vad han tror är tekniskt möjligt så patienten inte blir besviken. Det funktionella går alltid att lösa, men inte alltid det sexuella. Sex är så mycket mer än hur trång man är eller hur stora blygdläppar man har. Det är viktigt att patienten förstår det.

Marc Bygdeman tillägger:

– Och en del som upplever sig själv som ”stora” i vaginan kan ändra på det genom att lära sig knipa med bäckenbotten. Det är mycket bättre än att operera.

Operationerna går till så här:

Kicki Norman (sondag@aftonbladet.se)

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer