Hjälp, hon har blivit en annan

RELATIONER

Det som charmade dig i början kan bli till en plåga

Första intrycket varar längst brukar det heta.

Men ibland känns det som att man vaknar upp bredvid en främling. Alla de fina små egenskaperna vi en gång föll för har blivit outhärdliga.

Foto: Förälskelsens rosa skimmer är borta och personen bredvid dig i sängen är som förbytt. Det du gillade bäst hos din partner kan i längden bli det som retar dig mest.

Till en början var sambon mysig och ville alltid kela i soffan. I dag vägrar han att lämna samma soffa och fjärrkontrollen tycks fastvuxen i handen. Känner du igen dig?

Många par klagar på att deras partner förändras genom åren. Alla de där små egenskaperna, som var så gulliga i början, har förvandlats till avskyvärda beteenden.

– Ofta ser vi inte klart i början av ett förhållande. Man idealiserar sin partner och kommer ner på jorden först när nyförälskelsen gått över, säger

Gunilla Lundmark, psykoterapeut.

Den egenskap man en gång drogs till kan lätt bli den man ogillar mest. En kille som i början av förhållandet uppfattas som faderlig och varm visar sig sedan vara kvävande och jobbig. Eller en tjej som är lugn och stillsam kan bli tråkig och loj i längden.

Vad gör man när ens partner plötsligt tycks vara en ny person?

– Ofta har partnern inte förändrats, det är bara nya sidor som kommit fram eller gamla egenskaper som syns i ett nytt sammanhang. Man får försöka bygga en ny bro i förhållandet och prata igenom vad det är man stör sig på, säger Gunilla Lundmark.

Spå framtiden smygtesta din partner

Sanna Norlin