Familjerelationer

Amma – så får du smarta barn

Av: 

Helena Utter

RELATIONER

Ny forskning visar: Bröstmjölk gör ditt barn smart

Bröstmjölk gör ditt barn smart.

De som ammats under sina första fyra veckor i livet läser, skriver och räknar bättre än sina jämnåriga – ända upp i tonåren.

Det visar ny forskning från universitetet i Oxford.

Det har pratats mycket om amningens effekter på hälsan.

Nu kommer ytterligare forskning som antyder att det inte bara är kroppen – utan även knoppen – som mår bra av bröstmjölk.

”Bra för barnens hjärnor”

Forskare vid universitetet i Oxford, Storbritannien, har studerat barn som ammats under sina fyra första levnadsveckor och jämfört dem med jämnåriga barn som fått bröstmjölksersättning.

– Bröstmjölkens goda inflytande på hälsan är väl känt. Och nu kan vi säga att den också är bra för deras hjärnor, säger Maria Iacovou, en av forskarna bakom studien, till tidningen The Guardian.

Bröstbarnen i undersökningen var vid fem års ålder i genomsnitt bättre än sina flaskmatade skolkamrater på att läsa, skriva och räkna.

Och de hade fortfarande ett försprång när forskarna följde upp barnens prestationer vid sju, 11 och 14 års ålder.

Låg amningsfrekvens

I Storbritannien är amningsfrekvensen betydligt lägre än i till exempel Sverige. 35 procent av de brittiska barnen ammas efter en vecka och 21 procent vid sex veckor. Bara 3 procent av barnen får bröstet vid sex månader.

Janet Fyle som arbetar med barnmorskeutbildning menar att det beror på villkoren för nyförlösta mammor.

– I Sverige ammar de flesta mammorna eftersom de inte är tvungna att gå tillbaka till jobbet med en gång. Här skär vi istället ned på förmånerna så att många mammor måste börja jobba för att tjäna sitt uppehälle, säger hon till The Guardian.

I Sverige ammas enligt Socialstyrelsens senaste siffror drygt 85 procent av barnen vid en veckas ålder.

Vid ett halvårs ålder ammas drygt 66 procent av bebisarna i Sverige helt eller delvis.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Familjerelationer