Relationer

Men ååååå så pinsam du är, morsan!

Av: 

Helena Utter

RELATIONER

Barnpsykologen: ”Tonåringar är känsliga för social kritik”

SKÄMS IBLAND Det är mycket föräldrarna gör som är pinsamt för 14-åringarna Judit Nadam, Ida Jansheden och Frida Karlsson. Men ibland är det lite småroligt också. "Det värsta skulle nog vara om en förälder blev riktigt arg och skällde ut en kompis eller kille", säger de. I bakgrunden syns mamma Anna Karlsson.
SKÄMS IBLAND Det är mycket föräldrarna gör som är pinsamt för 14-åringarna Judit Nadam, Ida Jansheden och Frida Karlsson. Men ibland är det lite småroligt också. "Det värsta skulle nog vara om en förälder blev riktigt arg och skällde ut en kompis eller kille", säger de. I bakgrunden syns mamma Anna Karlsson.

Ena året springer ditt barn dig till mötes och kastar sig i din famn. Nästa år ska du helst inte visa dig på skolgården.

Du har blivit en pinsam förälder.

– Då gäller det att inte ta åt sig. Fortsätt att vara den du är – men du behöver inte pracka dig på ditt barn, säger psykologen Jenny Klefbom.

Jenny Klefbom.

Över 80 procent av barnen tycker att deras föräldrar ibland eller ofta är pinsamma, enligt en undersökning från barnkanalen Nickelodeon.

För barnpsykologen Jenny Klefbom är pinsamhetskänslorna något som hör tonåren till.

– Yngre barn brukar vara oerhört stolta över sina föräldrar, oavsett om de har anledning till det eller ej. Men tonåringar är oerhört känsliga för social kritik. Och tonårsbeteendet har gått ned i åldrarna, säger hon.

”En kontrollförlust”

Men vad är det då som plötsligt är så pinsamt med mamma eller pappa?

Jenny Klefbom säger att det handlar om en kontrollförlust.

– Jag kan styra vilka skor jag ska ha på mig och vilken frisyr jag ska ha. Så kommer det en förskräcklig förälder – som är en del av mig – och som jag inte vet vad han eller hon ska ta sig till. Tonåringar vill ju bara vara precis som alla andra, säger hon.

Och det där förskräckliga, det hänger inte ihop med några faktiska omständigheter.

– Det kan vara att föräldern är för gammalmodig eller för ungdomlig, för smal eller för tjock. Det handlar egentligen inte om egenskaper hos objektet, utan det ligger i betraktarens ögon, i det här fallet barnets, säger Jenny Klefbom.

”Ta inte åt dig”

Hennes tips till pinsamma morsan eller farsan är att inte ens försöka ändra sig.

– Det gäller att inte ta åt sig. Det här är något barnen går igenom och som går över. Jag tycker du ska stå för den du är. Däremot behöver du kanske inte pracka dig på din tonåring, säger Jenny Klefbom.

Men det, säger hon, är en balansgång.

Tonårsföräldrar får ofta rådet att söka upp sina barn, hålla koll på vilka de umgås med - och på det stora hela lägga sig i ganska mycket.

– Man får försöka göra det utan att vara burdus. Det är klart man ska träffa dotterns nya pojkvän. Men det kanske man inte behöver göra på fredagens fest – utan man kan bjuda honom på middag på tisdag i stället, säger Jenny Klefbom.

Det här skäms vi över!

Röster från undersökningen:

”När pappa har på sig sin Star Wars-tröja”

”När dom pussar och kramar en när man har kompisar”

”En mössa med fjädrar pappa har”

”En superfjantig cykelhjälm”

”En discokula på huvudet”

”När byxorna är för långt nere så man ser rumpan”

”Att dom kommer in och frågar om nån är kär i min kompis eller frågar om jag är kär i nån när personen är där.”

”När hon sjunger den sämsta låten och gör sina ’moves’”

”När pappa står i kalsongerna i hallen när en kompis kommer”

”Dom klär sig som 20-åringar”

”När pappa pruttar och rapar och tar tag i mig och blåser mig på magen”

... men barnen säger också:

”Jag gillar att alla har olika stilar, jag respekterar det.”

”Ingenting är pinsamt, jag älskar dom för dom dom är”

Publisert: