”Jag svalde hellre rakblad än pratade sex”

RELATIONER

Åsa Erlandson: Jag scannar svenska frågespalter och det finns en del kvar att reda ut: ”Hur andas man när man hånglar?” ”Kan man kissa från slidan?”

2001 chockades Storbritannien över tillståndet i landet. En enkät visade att tonåringarna trodde på vad som helst:

Man blir inte gravid ombord på en båt.

Inte heller om man smörjer in underlivet med Coca Cola.

Killar är bara fertila om testiklarna känns kalla.

Konstigast av allt var nog uppfattningen att man inte blir gravid om man ställer sig på en telefonkatalog. Om det skulle vara företagsdelen eller katalogen med privatpersoner framgick inte.

Min spontana tanke när jag läste sexualupplysaren Nathalie Simonssons råd om hur man pratar med sin tonåring var att behövs det verkligen fortfarande? I dag när sexspalter är ööööveröverallt och ingen fråga för skruvad för att vara längre än en googling bort. Det är ljusår från när jag växte upp på 80-talet, en sexuell medeltid med generade biologilärare som trädde en kondom på en banan till allmänt fnissjubel och bindor som såg ut som inkontinensskydd för åldringar.

Men så scannar jag några svenska frågespalter av i dag och inser att ja, det finns en del kvar att reda ut:

”Hur andas man när man hånglar?”

”Kan man kissa från slidan?”

”När ska man ta sina p-piller när klockan ställs om från sommartid till vintertid?”

”Var hittar man mer färgglada kondomer?”

Frågan är dock vem som ska göra det. Ta tag i allt detta piiinsamma och förklara på ett seriöst sätt men ändå inte så att det låter töntigt:

Skolan – ingen vill (de är lärare i svenska, matte och engelska för bövelen!).

Ungdomsmottagningen – inga killar går dit.

Äldre syskon – hahaha!

Diskussionsforum på nätet – Gud bevare mig väl.

Återstår de stackars föräldrarna. Ja, jag skriver stackars för jag tror det är få som tänker att ”Ja! I kväll kör vi! Det blir kul! Jag tror jag börjar med… Liten snoppskola.”

Min mamma gjorde ett tappert försök att prata blommor och bin med mig. I alla fall tror jag att det var det hon ville när jag rusade ut i hallen och smällde igen ytterdörren efter mig. Som tonåring svalde jag hellre rakblad än pratade sex och det blev inga fler försök där hemma vid köksbordet.

Tänk att detta som är så viktigt är så himla omöjligt. Hela ens inre vrider sig, hos båda parter, bara vid tanken på att sitta där och snacka. Föräldrar är ju själva antitesen till sex, de har ju inte ens haft sex NEJ DET HAR DE INTE för själv vill man helst tro att man kom med storken.

Så det är med lättnad jag läser att det finns vettiga människor som skriver böcker som vänder sig till 10-13-åringar och som handlar om kropp, känslor och sex. Det ska jag lägga på minnet om sisådär 10 år när det är min tur att få en köksdörr smälld i ansiktet.

ARTIKELN HANDLAR OM