Sex först – storhandla sen

RELATIONER

Linn Heeds bästa tips under småbarnstiden

1 av 2 | Foto: Linn Heed.

1 Gå inte på myten

om de slitsamma småbarnsåren. Visst, det är sömnbrist, hormoner och en massa ansvar. Men skyll inte på barnen för att ni aldrig har sex.

2 Prata om problemen,

om önskemål och förväntningar på relationen. Det värsta man kan göra är att gå omkring och sucka, pika och vara tvär mot varandra. Berätta i stället vad som känns fel.

3 Prioritera sex.

Det kan låta tråkigt, men bestäm er för att ha en mysig kväll ihop i soffan på lördag.

Sex efter att barnen har kommit blir inte alltid så

fantastiskt spontant som förr, det krävs ibland att man planerar in det. Ofta är sex långt nere på prioritetslistan: ”Först ska vi storhandla, sedan ska vi städa, laga mat och lägga barnen – sedan ska vi ägna oss åt varandra om det blir tid över.” Vänd på steken. Varför inte först ha sex, sedan storhandla och sedan städa – om det blir tid över? Mindre barn brukar sova middag. Ta vara på den stunden, i stället för att baka och städa.

4 Skaffa barnvakt

för att få ha en ostörd eftermiddag i sängen. Så fort barnen blivit så stora att de går att lämna bort kan du anlita barnvakt. Egentligen är det konstigt att folk har barnvakt för att gå på opera eller bio, men inte för att ha en mysig eftermiddag i sängen. Vad är egentligen viktigast? Känns det jobbigt att be om ”sexbarnvakt” kan ni alltid säga att ni ska storstäda.

5 Jobba upp självkänslan

Vi lever i ett utseendefixerat samhälle och många kvinnor har svårt att trivas i sina kroppar efter att de fött barn. Det kan vara svårt att slappna av och ta för sig i sängen när man skäms över bristningarna, hängbrösten och magen. Båda parter får jobba på att kvinnan känner sig bekväm, trots att kroppen har förändrats. Mannen måste peppa och bekräfta och kvinnan behöver arbeta på sin självkänsla. Inse att man inte är förbrukad för att man har fått barn. Du måste inte komma i perfekt trim för att ha sex.

Linn Heed

ARTIKELN HANDLAR OM