Min dotter äter inte min mat

RELATIONER

Hej!

Jag är en tvåbarnsmor med dåligt samvete! Min son är 1,5 år och dottern 4. Problemet är att min äldsta sällan äter den mat jag serverar (om det inte är köttbullar), vilket gör att hon inte får sötsaker eller fika efteråt.

Får vi besök, serveras kaffe och något gott. Då erbjuder jag flickan en frukt om hon inte ätit middagen. Sonen får lite fika däremot, vilket vissa tycker är fel. Men jag tycker inte att sonen ska bestraffas för att inte tösen äter sin middag. Jag är emot kollektiv bestraffning.

Orolig mor

Hej!

Du gör rätt som inte kollektivbestraffar. Däremot är det viktigt att din dotter inte känner sig bestraffad när det gäller mat. Var tydlig med att hon blir utan fikabröd för att hon måste äta bra mat först. Berätta det så att hon förstår att det är omtanke som ligger bakom ditt beslut.

Om du vet att det kommer fikabesök efter middagen, underlätta för henne. Välj mat som fungerar, så att hon lyckas. Låt henne servera sig själv. Oroa dig inte om det inte blir så mycket, huvudsaken är att hon tar mat och äter den utan press.

Gör du köttbullarna själv? Då kan du finriva grönsaker i färsen, för att få i henne nyttigheter.

Nanny AnneLie

ARTIKELN HANDLAR OM