Mejl och sms mobbarnas nya vapen

RELATIONER

BRIS vill ha varningstext på mobiler

Varning: Sms kan såra.

- Mobiltelefoner borde förses med varningstexter, säger BRIS generalsekreterare Göran Harnesk.

Mobbingen via mejl, hemsidor och sms ökar - och följer offren överallt.

Foto: Gunnar Seijbold

Under 2005 hade BRIS 700 kontakter med barn som på olika sätt blivit utsatta för IT-relaterad mobbing.

En del av dem hade fått trakasserande och direkt hotfulla mejl. Andra hade kränkande sms, eller sitt foto utlagt med förnedrande kommentarer på olika hemsidor.

Orden försvinner inte

Språket och hotfullheten i den virtuella mobbingen är dessutom ofta grövre än när mobbaren står öga mot öga med sitt offer.

- Det verkar som att många känner sig anonyma på nätet. De tar i lite extra, och tänker inte på hur sårande det är att orden dessutom finns kvar. Mottagaren måste aktivt radera dem i sitt mejlkonto eller i mobilen. Den processen kan vara oerhört smärtsam, säger Göran Harnesk till aftonbladet.se.

Problemen med mobbing via mejl, sms och hemsidor har blivit större med åren. Samtidigt antas fallen som blir kända för BRIS bara vara toppen på ett isberg.

- Förmodligen är väldigt många drabbade, säger Göran Harnesk.

Som på cigarettpaket

Han menar också att unga måste ges större kunskap om vilka rättigheter och skyldigheter man har när man kommunicerar via IT. Helst skulle han vilja att mobiltelefoner förses med varningstexter, liknande de som finns på cigarettpaket och snusdosor.

- Unga vet inte vilket ansvar de har när använder sina telefoner. Därför borde tillverkarna skicka med något slags budskap med telefonerna, i stil med "Hej, vad kul att du fått en egen telefon. Glöm bara inte att du också kan såra och kränka människor om du använder den på fel sätt.

Ur mejl till BRIS

Karin Henriksson

ARTIKELN HANDLAR OM