Familjerelationer

”Kejsarsnitt kan ge svagare moderskänslor”

RELATIONER

Professor: Planerat snitt kan försvåra ankytningen

Kvinnor som föder barn med planerat kejsarsnitt riskerar att få en sämre anknytning till sina barn än de som föder på annat sätt.

Det hävdar franska förlossningsläkaren Michel Odent.

Anledningen skulle vara att mammorna under planerat snitt inte producerar tillräckligt av hormonet oxytocin.

När mamman ammar frigörs ämnet oxytocin, som gör att det blir lättare för mamman att knyta an till barnet.
När mamman ammar frigörs ämnet oxytocin, som gör att det blir lättare för mamman att knyta an till barnet.

Den franske förlossningsläkaren och professorn Michel Odent talade på en konferens i Cambridge i England på tisdagen. Där lanserade han på nytt teorin att kvinnor som genomgår planerat kejsarsnitt riskerar att få ett sämre band till sina barn än de som föder vaginalt.

- Hormonet oxytocin kallas för kärlekshormonen och att föda utan att dessa hormoner utlöses stör den första kontakten mellan mamman och hennes bebis, säger han.

”Skillnad på akut och planerat snitt”

- Oxytocin produceras under sex och under amning, men det är just efter förlossningen som nivåerna av oxytocin är som allra högst och och den höjdpunkten är vital. Det är denna hormon som gör att kvinnan direkt glömmer smärtan under förlossningen och blir kär i sitt barn, säger Michel Odent och tillägger att han är helt säker på att kvinnor som föder med planerat kejsarsnitt får en annan kontakt med sitt barn än de som föder vaginalt, just beroende på oxytocinhormonet.

Enligt Michel Odent är det skillnad mellan planerade kejsarsnitt och kejsarsnitt som det beslutas om under förlossningens gång. I de fall ett akutsnitt används har kvinnans förlossningsarbete redan satts i gång och oxytocinhormonerna har utlösts i kroppen.

Får kritik av svensk psykolog

Barn- och föräldrapsykologen Malin Alfvén har skrivit en bok om kejsarsnitt, både akuta och planerade, och hon är skeptisk till Michel Odents ståndpunkt.

- När det gäller akuta snitt kan det inledningsvis i vissa fall vara något svårare för mamman att knyta an till barnet. Men det jämnar ut sig med tiden. Det finns mängder med sätt att knyta an till barn, men Odents har alltid haft åsikten att de första minuterna är livsviktiga. Det tycker jag är nys, säger hon.

- Inom vissa kulturer tar inte mamman barnet direkt efter vaginal födsel. I stället andas hon ut , hämtar sig och tar barnet till sig när hon är redo.

Anna Lindström

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer

/

Familjerelationer

ÄMNEN I ARTIKELN

Familjerelationer