– Socker är inte farligt

RELATIONER

Dietisten Annika Unt chattade med läsarna

Anna säger: Hur farligt är det med godis - egentligen? Vi äter bra mat hemma, men våra barn (4 och 2) äter godis ett par kvällar i veckan. Är det ett problem och något vi borde förändra?

   Annika Unt säger: Beror på vad man menar med godis. Frukt är godis! Skämt åsido, lösgodis eller liknande är bäst att spara till ett tillfälle i veckan. Det tycker också tandläkaren. Prova med att ge lite god söt frukt eller bär med mjölk som efterrätt. Alla vill vi ha "nåt sött" efter maten, det är helt naturligt.

Fia säger: Borde man inte väga nyttan av att vara superpetig med maten mot risken att barnen får "osunda" tankar om maten och kroppen som leder till anorexi och bulimi?

Jag tycker att man ska äta bra och skilja på vardag och fest, men att bannlysa allt från sylt till glass är för mig hysteriskt. Jag vill inte att min dotter ska utsättas för den hysteri som råder nu - det blev nästan upplopp på dagis föräldrarmöte sist när vissa föräldrar skulle analysera sönder allt barnen åt. Hur kan föräldrar sitta och förelslå att barnen ska äta natutrell fil med smulat knäckebröd när de själva trycker i sig muffins

   Annika Unt säger: Håller med dig! Det verkar vara lite hysteri-varning.Men enligt Livsmedelsverkets senaste undersökning dricker en del fyraåringar läsk flera gånger om dagen. Det är inte ok ur hälsosynpunkt. Så råden om att "minska socker" gäller inte alla, utan de mer extrema fallen.

Ezekiel säger: Hej Annika! Vad är farligast raffinerat socker eller rå socker? Kan man ersätta raffinerat soker med något annat? Om så är fallet, ge exempel

   Annika Unt säger: Socker är inte farligt.Det är ett livsmedel som ger energi, men tyvärr inga näringsämnen. Många tror att råsocker är bättre. Men det innehåller bara ytterst lite näringsämnen, så det spelar ingen roll vad du väljer. Lite socker i samband med mat är helt ok! Eller om du hellre vill söta med honung eller råsocker, för att det "känns bättre".

säger: Hej,jag har en son som har diabetes typ 1, och därför dricker vi bara lightläsk hemma. Hur farligt är egentligen aspartam och andra sötningsmedel? Vi har ju liksom inget annat alternativ förutom en del juicer och vatten. Undrar också om sötningsmedel kan påverka ett foster negativt...är gravid i vecka 8. Glada hälsningar Jessica

   Annika Unt säger: Hej Jessica, grattis till att ni snart blir fler i familjen! Du behöver inte vara orolig. Sötningsmedlen är inte giftiga eller så, om man inte äter stora mängder. Bäst är att vara måttlig, så spara lightläsken till helgen för din familj. Äter din son många olika saker med sötningsmedel varje dag så tycker jag att ni ska kolla upp det med er dietist. Hon kan räkna ut om det är för mycket eller inte.

lisen säger: Hur gör jag med en farmor som vägrar lyssna, och ger mina barn en massa godis jag inte vill att de äter?

   Annika Unt säger: Hej Lisen! Ja det verkar vara farmödrars specialitet, det där..! :-) Själv har jag pratat med vår farmor och föreslagit att vi kommer överens om när (bara efter maten) och mängden varje gång (två bitar istället för hela påsen) Värt att prova?

säger: Hej Annika! Jag är 18 år och sockerberoende. Äter godis varje dag för ca 25 kronor och jag vill inte att det ska fortsätta så här. Jag mår dåligt av det, men försöker och sluta hela tiden, men har jätte problem med det. Vad ska jag göra?

   Annika Unt säger: Hej, bra att du funderar på en förändring. Det är inte meningen att du ska må dåligt, psykiskt. Finns det nåt annat som kan stilla ditt begär? Själv har jag ofta bytt lösgodiset mot en ruta supermörk choklad. Det funkar faktiskt, kanske kan du prova? Annars är ju söta frukter också en liten sockerkick, köp hem vardagslyx i form av mango, passionsfrukt, ananas eller liknande. Hitta njutning i vardagen på ditt nya sätt!

elias säger: Min dotter kräktes en gång efter att ha smygätit godis och sockerkaka. Varför kräks man av för mycket socker?

   Annika Unt säger: hej! Osäker på om det var just på grund av sockret. Hon hade nog bara ätit för mycket, för fort. Inget att vara orolig över. Kroppen är fantastisk, eftersom det gör sig av med maten snabbt, om den behöver. Tur är väl det!

per säger: Jag har läst att den största boven i sockerdramat är läsk. Stämmer detta?

   Annika Unt säger: Hej Per! Ja "drama" och "bovar", man undrar om vi hamnat i nån deckare..! Men jag kan nog hålla med, att skippa läsken är en bra start för att minska onödigt socker. Läsk ger en massa kalorier men ingen näring och ingen mättnad. Det skapar problem om man dricker ofta. Läsken är också den värsta tandförstöraren, enligt tandläkarna.

Camilla säger: Är det verkligen nyttigare att äta light produkter än "vanliga" produkter?

   Annika Unt säger: Hej Camilla, typiskt svår fråga för dietisten. Jag svarar "ja" eftersom lightprodukter inte ger så mycket energi. Många i Sverige idag har problem med öervikt och behöer minska kalorierna i maten. Men små barn behöver energi, så det finns ingen anledning att ge light till dem. Light kan vara ett problem om det vänjer en vid söt smak, för då kanske vi fortsätter att välja sött till varje måltid och mellan måltiderna. Det är då det kan leda till övervikt och extra tandläkarbesök.

ARTIKELN HANDLAR OM