”Vi kanske måste separera”

Publicerad:
Uppdaterad:

Tilde de Paula berättar om kampen för sitt förhållande

1 av 3 | Foto: Andrea Björsell

Tilde de Paula syns just nu i ”Nyhetsmorgon Söndag” i TV4.

För Söndag berättar hon om det senaste trappsteget i karriären.

Hon berättar om hur hennes tredje barn, Naemi, var så svag efter förlossningen att hon inte kunde andas själv.

Och hon berättar om kampen för att rädda sitt förhållande med Naemis pappa.

Det är en och en halv vecka sen jag intervjuade Tilde de Paula på restaurang Ulla Winbladh på Djurgården. Nu ska jag precis till att skriva första meningen av texten. Men telefonen ringer och allting vänds upp och ner.

Har jag möjligen hört? Tilde har separerat från sin sambo.

Nej, det har jag verkligen inte hört och jag tänker: Va! Är det verkligen sant? Åååååh fan!

Men vem vet om informationen stämmer? Jag ringer upp och berättar vad jag hört sägas och Tilde undrar om jag skojar.

– Nej.

– Jävlar, alltså.

– Ja, och jag menar, om det stämmer kommer det oundvikligen att skrivas om det, och då kan ju jag lika gärna skriva om det.

– Ja, men grejen är... Vi har inte kommit så långt. Ärligt talat vet jag inte vad som händer med oss. Jag kan inte ens dementera det. Så struligt är det nu. Jag blir mest förvånad att du har såna källor. Vi står i ett läge där frågan gäller om vi ska separera eller om vi ska ge det ett försök till och vi har inte bestämt oss. Så illa är det.

De flesta av oss har nån gång varit i samma situation. Hela havet gungar och känslorna med det.

Ska man ta på sig skölden och vara iskall (för att skydda sig själv, men samtidigt ge upp förhållandet), eller tvärtom göra sig sårbar i hopp om att rädda förhållandet?

– Det är säkert inte så himla kul att vara kille och ihop med mig i de här lägena, för när jag känner att det är dags att dra öronen åt mig blir jag kall. Förstår du? Det är överlevnadsstrategi. Jag har varken tid eller lust att dö känslomässigt. Men det är klart att jag har ångest.

Det slutar med att vi kommer överens om att höras om ett par dar. Tilde har galghumor mitt i alltihop.

– Jag slår en pling om jag skiljer mig, typ?

När jag några dar senare ringer har relationsstormen bedarrat.

– Vi stretar vidare, men läget är oförändrat, säger Tilde.

En del av jobbet

Under intervjun på Ulla Winbladh sa hon så här om att prata om sig själv och sitt privatliv:

– Det är en del av jobbet, tittarna vill veta vem som ligger bakom, och jag gör det när jag har nåt på gång.

Det fanns en tid – och den varade fram till 1980-talet –  när en programledare för ett nyhetsprogram inte var av intresse.

Det har jag Claes Elfsbergs, Mister Rapports, ord på. Jag intervjuade honom i somras och han berättade att ingen ville prata med honom på den tiden, men med reklamkanalernas intåg förändrades allt. Plötsligt ville alla prata med honom, helst om hans privatliv. Än långt fler vill prata med Tilde de Paula. Hon är inte bara skicklig yrkeskvinna och programledare för ”Nyhetsmorgon Söndag” i TV4, hon är också ung och vacker.

Den kombinationen – ung, vacker, skicklig, kvinna, tv – säljer tidningar. Ja, den säljer lätt fler tidningar än vad en idrottsstjärna som Kajsa Bergkvist eller en popstjärna som Robyn gör. Numera vill alla jobba med media, Tilde är kort sagt tidens popstjärna.

”Världens mest naiva”

Det bevisas hela tiden. När vi träffas på Djurgården och går den korta biten till Ulla Winbladh ringer telefonen och ett företag vill ha med henne till en premiärfest. En ny serie väskor ska lanseras. En i raden av liknande förfrågningar varje vecka, året om. Och kvällen före var hon på tv-galan "Kristallen".

– Jag blev placerad långt fram, nära scenen, fyra kameror mot mig, och klipptes in fyra gånger i tv-sändningen. Jag var tvungen att le och klappa händer hela tiden" De hade placerat mig bland en massa fantastiska kändisar och jag tänkte: Varför sitter jag här, när HAN sitter där?

Av samma skäl som vi träffas för en intervju och Tilde nyss har plåtats för att pryda omslaget på Söndag. Hon har ett jobb som miljoner tar del av och hon bjuder på sig själv och sitt liv i intervjuer och väcker därför folks intresse och nyfikenhet. Hon har dessutom en smittande spontanitet som livar upp som iskallt vatten i ansiktet om morgonen.

– Jag kan vara otrolig inkännande och smart, men ibland är jag världens mest naiva person, helt dum i huvudet. Jag blir så chockad när jag får reda på vilka som skönhetsopererat sig (Tilde har precis varit på Aftonbladets redaktion och fått sig en redig dos information i ämnet). Men så får jag höra: Hon har gjort det ingreppet! Och hon kör på botox! Och hon... Jag är den enda som syns i media i min ålder i Sverige som inte gjort nånting. Jag tror fan inte att det finns nån annan.

Tjong i ballongen.

Inga ”jag verkar vara” eller ”man kan få för sig”, inga språkliga skyddsnät alls, utan ”jag ÄR den enda som syns i media i min ålder i Sverige som inte gjort nånting”.

Det är en direkthet befriad från sentimentalitet som kännetecknar Tilde de Paula vare sig hon talar om jobb, förhållanden eller barn.

Svängdörrar på sjukhuset

Hon har tre stycken, de två äldsta, Elian, 5, och Zion, 4, från ett tidigare förhållande, och en dotter, Naemi, som föddes i januari år. Hon mår bra i dag, men kom ut liten och svag. Det var svängdörrar på sjukhuset i ett halvår.

– När hon föddes var hon väldigt liten, 45 centimeter lång och vägde 2,2 kilo. Pytteliten. Sen gick det en månad och hon fick rs-virus. Vi låg inne i en vecka, hon andades dåligt och allt. Jag trodde först att det var förkylningsastma. Men det var rs-viruset som hade satt sig på lungorna. De fick syresätta henne, för hon kunde inte andas riktigt. Det var skitjobbigt fram till den femte månaden. In och ut på sjukhuset och alla möjliga och omöjliga tester.

Rs-virus (respiratory syncytial virus) orsakar varje år epidemier över hela världen, oftast under den kalla årstiden. I Sverige infaller de för det mesta nån gång mellan november och mars. Spädbarn under två månaders ålder, i synnerhet de som är klena som Naemi, tillhör riskgruppen.

Men i dag är hon åtta månader och bekymmersfri.

– Hon mår bra. Hon är fortfarande liten. Men hon är tjock i alla fall. Kort och tjock.

Naemi tar säkert igen allt vad hon inte hade kraft att sätta i sig när hon var sjuk.

– Jag fick hålla uppe min mjölkproduktion genom att pumpa, hon åt ju inte, hon var så liten och svag och orkade inte suga. När läkarna såg att hon inte gick upp i vikt ville de sätta henne på dropp. ”I helvete heller”, sa jag. ”Här blir det inget dropp. Hämta en pump.” Ja, och sen låg jag där och tryckte ner hennes haka när hon sov och droppade mjölken i hennes mun tills hon blev så stark att hon själv kunde suga.

Långsiktig strategi

Trebarnsmamma mitt i karriären som håller alla bollar i luften och ibland till och med hinner med att njuta av det glamourösa livet som kommer som en följd av kändisskapet. Det både imponerar och provocerar.

Framgång provocerar alltid.

– Jag var inne på ett diskussionsforum på nätet och en tjej skrev att jag säkert legat med alla chefer på TV4. Det kan man ju avfärda som missunnsamhet men samtidigt blev det: Vänta nu, tror folk det? Jag har varit på TV4 i tio år och gått från barn och underhållning till nyheter och samhällsjournalistik därför att jag gjort strategiska val, och varit tydlig med dem gentemot mina chefer. De ger mig ju inte de jobb jag får av barmhärtighet. Jag har tackat nej till jättestora nöjesproduktioner på TV4 på grund av ett medvetet val. Sammanhangen du syns i påverkar hur folk ser på dig. Jag hade aldrig kunnat göra ”Nyhetsmorgon” om jag tackat ja till de jobben.

Tildes strategi har varit långsiktig.

– Jag har inte nått så här långt av en slump. Folk tror att jag plötsligt fick ”Nyhetsmorgon”. Det är typiskt. Om en man jobbar på Ericsson och plötsligt får ett chefsjobb och ett till och en utlandstjänst på det, är det nån som tror att han legat sig till det, eller att det bara råkade hända?

Ville bli journalist

Hennes dröm var från början att bli journalist, punkt slut, att bli kändis och programledare var i sig aldrig ett uttalat mål, men hon gillar det.

– I alla programledare bor det en bekräftelsenarkoman eller skön liten exhibitionist. Det är ingen blyg och timid människa som avskyr rampljuset som håller på med det här. Då skulle man jobba bakom kameran, som reporter, med research eller vad det nu kan vara. Man är ju minst lika mycket journalist där.

Den stora skillnaden mellan ”Nyhetsmorgon” – som går varje dag i veckorna – och ”Nyhetsmorgon Söndag” är att Tilde nu hinner med att göra alla former av journalistiskt arbete.

I stället för att bara presentera programmet är hon också med och kläcker och utformar idéer och gör research och bokar gäster. Tidigare var hon programmets ansikte, nu är hon även dess själ och hjärta.

– Jag älskar verkligen det här jobbet. Det gjorde jag tidigare också, fast det var speciella arbetstider. Men som jag brukar säga: jag går hellre upp tre på morgonen med grus i ögonen till ett jobb jag älskar än klockan sju till ett jobb jag hatar.

Fakta Tilde de Paula

Så är jag som...

Tore S Börjesson

Publicerad: