”Hur får jag chefen att förstå att jag skulle bli en bra chef?”

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

Läs hela chattet med karriärcoachen Nina Jansdotter

ella säger: Är arbetslös. Har bra färsk utbildning inom IT/webb. Har du ngt bra tips på hur jag får det jobb jag vill ha?

Nina Jansdotter säger: Nätverka mycket brukar vara ett hett tips. Istället för att sitta och vänta på att det skall dyka upp lämpliga jobbannonser sök aktivt själv. Ring, boka möten, surfa på nätet. Sök tänkbara öppningar och människor som kan hjälpa dig på vägen. Sen är det ju bra om du också är klar över vem du är och vad du vill för då blir det ju mycket lättare att fokusera på rätt grejer istället för att springa på alla bollar samtidigt.

malla säger: Jag tror verkligen att jag skulle bli en bra chef. Hur ska jag på ett fint sätt få mina nuvarande chefer att inse det??

Nina Jansdotter säger: Genom att du visar vad du går för, dvs prestation. Kanske du också måste bli tydligare med att berätta vad du har för mål och visioner om dig själv. Chefer är oftast inga tankeläsare... Boka utvecklingssamtal.

Helle säger: Hur mkt kostar det att få råd och tips eller vad man nu ska kalla det, av en karriärcoach? jag har varit arbetslös sedan jag slutade skolan (KY-utbildning) förra våren och det börjar kännas som om ingen vill ha mig.

Nina Jansdotter säger: Karriärcoacher ger coachande frågor som gör att du snabbare kommer vidare och blir mer målinriktad. För privatpersoner kostar coachingen cirka 1500-3000 i månaden men ibland finns det nybörjarcoacher/coacher under utbildning som tar billigare taxa. Hör av dig till en coachmäklare ex www.coachhuset.com. Lycka till

Lena säger: Hej! Jag trivs inte på mitt jobb men har så svårt att föreställa mig vad jag skulle vilja göra istället. Hur ska man egentligen tänka?

Nina Jansdotter säger: Är det något du gillar med det du gör? Det kan vara en speciell uppgift eller så. Då kan det vara en vägledning. Sen är det bra att tänka lite "orealistiskt" en stund. Om du inte hade behövt jobba för pengar, vad hade du gjort då? Har du svårt att tänka på drömmar så börja i andra änden. Vilket är ditt värsta tänkbara jobb? Om du skulle avsky att jobba helt ensam så är ju motsatsen "att jobba med människor". Tricket är i egentligen att skapa utrymme i livet för att göra reflektioner över hur du vill leva ditt liv. Ta ett beslut om att du vill vara med och skapa ditt eget liv så är det en bra början.

göken säger: Jag har jobbat som chef i några år, och känner att det börjar bli tungt. Funderar på att hoppa av, "kliva ned", men är rädd att det ska se illa ut i mitt cv. Vad tror du?

Nina Jansdotter säger: Ja det är en vanlig problematik i detta landet att vi är otroligt rädda för "hur det skall se ut i CVn". Jag tycker du gör rätt i att tänka över hur du vill jobba för risken är ju annars att "tungheten" går över i utbrändhet och det ser ju heller inte så bra ut i CVn... Som väl är så verkar det vara så att det inte längre är en nödvändighet att klättra stegvis i karriären utan alltfler går sin egen väg. För det första måste du vara klar över vad som passar och är bäst för dig. Jag tror på individens egen kraft och att det är möjligt att göra avsteg och sedan kommit tillbaka. Det är dock viktigt att du är klar över dina egna beslut för det är dem du kommer behöva sälja in senare i ev intervjusituationer etc. Lyssna på din egen röst.

Anna säger: Jag är projektledare sedan ett år. Jag har känslan av att hamna mitt emellan när jag söker jobb, jag är överkvalificerad för många tjänster, men konkurreras ut pga bristande spjutspetskompetens. Hur visar jag på mina styrkor?

Nina Jansdotter säger: Dina styrkor är ju din "spjutspetskompetens" om man hårddrar det. Hur bra är du på att sälja in dig själv? Kanske behöver du träna mer och framför allt belysa dina styrkor med berättelser från erfarenheter ur verkliga livet ex inte bara använda klyschor som "jag är målmedveten". Är du det så visa det genom att berätta en historia där du verkligen visade upp den talangen i verkliga livet/i något av de projekt du har drivit etc.

RR säger: Hej Nina, är en kille med god självkännedom och bra ledaregenskaper och viss erfarenhet. Min svaga sida är att jag har beslutsångest och ofta svårt att bestämma mig när jag har flera valmöjligheter (tex vilken bil jag ska ha). Har du nåt konkret tips på hur jag kan förbättra mig på den punkten?

Nina Jansdotter säger: Dom flesta av oss finner det jobbigt och eller stressande att så inför val av olika slag. Tips kan vara att lite. lite mer på första känslan på "magkänslan" eller vad du nu kallar den. Den känslan är ett uttryck för vår samlade visdom och den brukar stämma rätt bra innan vi krånglar till det. Kanske har du stor kontrollbehov och vill verkligen veta att du väljer "rätt" då kan du även skriva enkla listor kring plus och minus vid de olika valen. Lägg sedan ifrån dig den och titta med nya ögon någon timme senare. Du kan även bolla från med någon annan men bestäm själv till sist. Ett annat tips är att låtsas att du var någon annan. Ge sen den personen ditt råd.

en som vill säger: Hej. Jag har en termin kvar för att få min examen, 140 p. Har läst ämnen som Turism, medieteknik och företagsekonomi men det har tagit mig nästan 5 år att bli klar. Fick barn mitt i studietiden, var mammaledig o så. Har det någon roll när man söker jobb? Bryr sig arbetsgivare om huruvida du fick din examen under den tiden som det var men ingen att du skulle vara klar eller är huvudsaken att man har utbildningen? Tacksam för svar!

Nina Jansdotter säger: Det är ju rätt givet ett du inte kan avsluta din utbildning på utsatt tid om du varit mammaledig i mellan. Vad har du fått med dig för erfarenheter/vad har du lärt dig som du inte skulle fått med dig bara genom att ha gått utbildningen som alla andra. Tänk i dom banorna i stället och sök dig till arbetsgivare som vill ha människor till anställda och inga "maskiner". Lycka till med jobb och familj. Att gå i föräldrarskolan är en av de tuffaste och utvecklande skolor som finns...

Nina Jansdotter säger: Tack och kram från Nina i Skåne :)

Publicerad: