Baby blev svårt biten på dagis

RELATIONER

Fick ett 20-tal djupa bett - nu prickas kommunen

1 av 3 | Foto: Emil blev biten på dagis medan han var instängd i sovsalen med de andra barnen. Här i famnen hos mamma Marlene.

Ett annat dagisbarn bet och tuggade på honom så att han fick djupa märken.

Men ingen hörde hur Emil Silfver Carlqvist, då 17 månader gammal, skrek eftersom vikarierna hade lämnat barnen innanför en stängd dörr under sovstunden.

Nu kritiseras Malmö Stad av Skolverket, skriver Sydsvenskan.

Det var i september 2003 som barnen på Höja förskola i Malmö lämnades utan uppsikt under 12 minuter när det var sovstund på dagis.

Dörren var stängd och därför upptäckte ingen ur personalen vad som utspelade sig i rummet. Där attackerades 17 månader gamle Emil Silfver Carlqvist av ett barn som bet honom så att han fick djupa och såriga bitmärken.

Personalen berättade inte för föräldrarna vad som hänt. Att hans armar och ben var fulla med bitmärken upptäckte de först när de kommit hem och fått av honom kläderna.

På sjukhuset skrevs i journalen att pojken hade utsatts för ett "fruktansvärt trauma" och enligt läkaren visade skadorna att han inte bara hade blivit biten utan också tuggad på.

Biter andra barn

Emil har även mentalt tagit stor skada av händelsen och biter nu själv både vuxna och andra barn.

– Förra veckan bet han sin storebror så att det började blöda. Han biter även mig, barn och personal på dagis, säger hans mamma Marlené Silfver till Sydsvenskan.

– När jag säger till honom att det är fel att bitas blir han så arg att han biter sig själv tills han börjar gråta.

Nu kritiserar Skolverket Malmö Stad, som är huvudman för förskolan, för att barnen lämnades utan uppsikt. Vikarierna hade inte fått tillräckliga instruktioner om vikten av att lämna sovsalsdörren öppen. Enligt nya rutiner ska en person sitta hos barnen tills de somnat samt ha koll medan de sover.

Små barn biter - och blir bitna själva

Fredrik Karlsson

ARTIKELN HANDLAR OM