Fashion and the city

Publicerad:
Uppdaterad:

RELATIONER

Så fixar du Carrie-stilen

- Carries kreationer är ibland på gränsen till underkläder, tycker Jan Rundgren.
- Carries kreationer är ibland på gränsen till underkläder, tycker Jan Rundgren.

Sex and the city handlar mest om sex och de fyra New York-singlarnas vilda kärleksliv. Men serien har även uppmärksammats för något helt annat – modet.

Många kvinnor världen över ser Carrie som en trendikon. Så här gör du för att kopiera hennes stil.

I nästan varje scen har kvinnorna nya kläder, smycken och väskor. De är galna i skor och Manolo Blahniks är ett märke som alla som sett serien känner till. Carries galna kombinationer och kompromisslösa stil är något som många kvinnor gärna skulle ta efter.

- Hon har en oerhört personlig stil. Många plagg är svårburna. Ibland kan jag tycka att det inte är så snyggt, men det blir rätt på henne ändå. Hon gör väldigt personliga val, säger Jan Rundgren, kreativ chef på Moderådet.

Inget för fega

Han tror att mycket handlar om att ha självförtroende och våga.

- Jag hör ofta kvinnor säga att ”jag skulle vilja ha hatt, men jag vågar inte” eller ”jag skulle vilja klä upp mig mer”. Trivs man i något så ser det bra ut brukar jag säga. Men det krävs självförtroende.

Hur ska man göra för att få Carries stil?

- Framför allt så klär hon sig oerhört kvinnligt. Klänningar är typiskt för henne, ofta i tunna material. Det har vi inte sett i modebilden på många år, men nu till våren kommer det tillbaka med 50-talstrenden. Hon väljer också en hel del mönster. Mycket av det hon har på sig har en second hand-känsla, säger han.

Jan Rundgren tycker att Carries klädstil påminner lite om när man var liten och lekte med utklädningslådan.

- Hon klär sig lite knäppt i galna kombinationer. Ofta använder hon plagg som är på gränsen mellan kläder och underkläder och så matchar hon med ett grällt halsband till.

Behöver inte kosta skjortan

Men han påminner om att det ändå är en tv-serie.

- Ingen jag känner går till jobbet klädd så. Serien handlar ju om fyra kvinnor som verkar ha idealiska jobb som ger dem tid till annat. Många kvinnor drömmer säkert om att vara som dem och då vill man även klä sig som dem.

Carrie, Samantha, Charlotte och Miranda pratar ofta om olika designermärken och pengar verkar inte vara något problem när de väljer garderob. Den möjligheten är få förunnat, men enligt Jan Rundgren behöver det inte bli dyrt.

- Om det är ett enda plagg man ska satsa på i vår så är det en nätt 50-talsklänning. Det finns ett stort urval i våra vanligaste butikskedjor. Kombinera det sedan med något second hand-plagg. Blanda gammalt och nytt. Man kan också prova kjol, blus och kofta. Det krävs lite jobb, men det är fullt möjligt. Till slut handlar det ändå om att hitta sin personliga stil. Att välja det man tycker om.

Lotta Zachrisson

Publicerad: