Kärleksinvandring till Sverige ökar

Foto: colourbox
Kärleksinvandringen till Sverige har ökat med 30 procent under de senaste fyra åren. Personerna på bilden har ingenting med artikeln att göra.

Antalet svenskar som träffar kärleken utomlands och tar föremålet för lågan till Sverige har ökat med 30 procent under de senaste fyra åren.

Det visar statistik från Migrationsverket som TT tagit del av.

Generellt kan man säga att ökningen av internationella kärleksrelationer beror på att Sverige är ett av världens mest globaliserade länder. Vi kan resa till andra länder billigt och det kan också vara så att internet hjälper till att bryta ner avståndsbarriärer.

– Vi borde kunna förvänta oss en fortsatt ökning, säger forskaren Thomas Niedomysl vid Institutet för framtidsstudier som skrivit en rapport om global partnerrekrytering.

För fyra år sedan fick 17 322 personer uppehållstillstånd i Sverige på grund av "nyetablerad anknytning" som nyfunnen kärlek heter i Migrationsverkets statistik.

Förra året hade antalet stigit med 30 procent till 22 534. Till dem kommer de 1 060 äktenskap mellan svenskar och medborgare från andra nordiska länder som statistikförts av SCB.

Thailand i topp

Flest kärleksinvandrare kommer från Thailand, Irak och Somalia.

Irak, Iran och Somalia är exempel på att man kan räkna med att det avspeglar sig i anhöriginvandringen om det kommer många som får stanna på grund av skyddsbehov. Om man får asyl och etablerar sig här så är det vanligt att man inleder en relation med någon från det gamla hemlandet, säger Sven Bergqvist, jurist på Migrationsverket till TT.

2009 kom 2 248 personer från Thailand till en nyfunnen partner i Sverige.

– När det gäller Thailand skulle inte så många hittat sin partner där om inte turismen ökat. Om andra turistländer ökar eller om stora svenska företag öppnar upp nya marknader kommer det också att synas i statistiken, säger Niedomysl.

Mest kvinnor

Ungefär 60 procent av dem som flyttar hit är kvinnor. Men från till exempel Storbritannien kommer fler män än kvinnor.

– Det är ju väldigt många män som kommer hit och gifter sig, trots att litteraturen och debatten mest handlar om att det är kvinnor, säger Niedomysl.

TT