”Det som är skadligt för dig är skadligt för barnet i magen”

RELATIONER

Läs hela chattet med barnmorskan Lena Harland

Hur mycket man ”kan” dricka som gravid utan att det är någon fara för barnet är omöjligt att svara på. Att stora mängder är skadligt vet man - men var den nedre gränsen går vet man inte. Därför bör man avstå från alkohol under graviditeten, menar Lena Harland, barnmorska.

Lena Harland säger: Hej, välkomna med era frågor!

Annica säger: Hej Lena! Jag planerar snart att skaffa barn, men med alla dessa restriktioner, inte dricka, inte äta havsfisk, inte äta si och så... hur ska man våga vara gravid idag? Vad är det som man verkligen bör hålla sig ifrån för att vara säker på att man inte skadar sitt barn?

Lena Harland säger: Det är klart att man inte ska vara rädd att skaffa barn! Man ska försöka avstå från att göra sådant som kan skada ens barn, och i övrigt leva normalt och sunt.

Hanna säger: Vad är ert råd till gravida, när de frågar om dom får dricka eller inte?

Lena Harland säger: Vårt råd från familjesociala mottagningen är att man vet att all alkohol man dricker passerar in till fostret, och man därför bör avstå.

Lemmy säger: Hur mycket kan en kvinna dricka utan att det är någon fara för barnet?

Lena Harland säger: Det vet man inte. Man vet att stora mängder alkohol ger allvarliga skador, men var den nedre gränsen går vet man inte. Därför råder man kvinnor att avstå helt från alkohol under graviditet. Foster är, precis som vi, också olika känsliga för alkohol, så det är inte bara en fråga om mängd.

Carl007 säger: Hur göra med en mamma (jag är pappan) som får ett så enormt dåligt samvete över att ha tagit ett glas vin?

Lena Harland säger: Den mamman kan man ge lugnande besked - om det är ett glas vin.

Annica säger: Hallå Lena! Är yngre mammor, enligt dig, sämre mammor än äldre? Jag är 22 och har haft en sambo i 5 år och vi börjar känna oss redo att bli föräldrar, trots att vår omgivning anser att vi är för unga. Är vi det?

Lena Harland säger: Det är väl bra om man har det någorlunda ordnat omkring sig - ett boende, en inkomst osv - så att man kan ta hand om barnet. I övrigt kan jag inte bedöma om du är mogen att bli mamma eller ej, eftersom jag inte känner dig. Det kan bara du och dina närmaste avgöra!

kicki säger: Hejsan!! Man har alltid fått höra att "man ska avstå från sånt som kan skada ens barn" Men jag tycker att det är ett väldigt "luddigt" svar. Jag vill vet VAD som kan skada mitt barn.

Lena Harland säger: Som en generell princip kan man säga att allt som är skadligt för mig som vuxen är också skadligt för barnet i magen - till exempel tobak, alkohol, narkotika, att leva osunt och äta obalanserat. Utifrån en eventuell graviditet måste du diskutera detta med din barnmorska.

Klas-Inge i Jönköping säger: Jag och min fru Ing-Britt drack inte ett glas under hela graviditeten. Däremot under amningstiden. Kan det ha varit skadligt för barnen?

Lena Harland säger: Inom mödrahälsovården rekommenderar man att både graviditeten och amningstiden bör vara en vit period. Men vissa kvinnor pumpar ur om de har varit på fest, tills de vet att de är helt nyktra. Är du orolig för dina barn och de inte verkar må bra bör du kontakta en barnläkare.

ebru säger: Hej! Jag har varit på ultraljud i vecka 17 och barnmorskan sa att det ser ut som en flicka men kan det vara rätt i 100%?

Lena Harland säger: Nej. Man kan vara nästan säker, men hundra procent säker kan man inte vara med hjälp av ultraljud.

my säger: Jag är 23 och försöker bli gravid, har slutat med alkohol, tror du det går lättare då, eller måste jag sluta att röka också? För om det gör det svårare att bli gravid så lägger jag av direkt, tacksam för svar!

Lena Harland säger: Man vet att rökare och snusare oftare får missfall än de som inte använder nikotin. Nikotinet påverkar bland annat blodcirkulationen. Alltså kan nikotinet inverka på fertiliteten. Vill du veta mer bör du kontakta en fertilitetsenhet på kvinnokliniken där du bor.

orolig säger: Hej! Var på en stor fest och drack rätt mycket vin under kvällen. Upptäckte senare att jag var gravid vid tillfället. Kan det vara riskabelt för mitt barn??

Lena Harland säger: För att kunna besvara en sådan här fråga behöver jag egentligen en total bild av vad barnet har varit utsatt för under graviditeten och under vilken period av graviditeten. Det är mycket svårt att svara på. Är du orolig kan du diskutera frågan med din mödravård.

Peder säger: Blir inte barnen missbildade/får svårigheter efter att tjejer redan i tidig ålder börjar supa?

Lena Harland säger: Den direkta frågan kan jag inte besvara, eftersom det är i rätt så modern tid som kvinnor totalt sett har ökat sin alkoholkonsumtion. Annars är vårt allmänna svar till kvinnor på vår mottagning, som faktiskt har haft alkoholproblem tidigare i livet, att det man gjort innan man blev gravid straffas man inte för. Det som är viktigt är hur man lever under själva graviditeten.

Linnea säger: Jag röker inte men min man röker pipa och har lovat sluta med det när barnet är fött. Hur står påverkan kan passiv rökning ha på ett barn i magen medan man är gravid?

Lena Harland säger: Detta är inte mitt specialområde, men forskningen i dag är rätt så enig om att passiv rökning också skadar icke-rökande individer i rummet. Huruvida det skadar fostret eller ej kan jag inte inte svara på. Passiv rökning för det födda barnet får naturligtvis samma konsekvenser som för alla andra som utsätts.

Moderator säger: Det var sista frågan. Vi tackar Lena Harland för hennes medverkan!

Moderator säger: Och tack för alla intressanta frågor!

Lena Harland säger: Tack för era frågor! Om du har funderingar kring vad som är bra eller inte bra för ditt ofödda barn - våga fråga din barnmorska! Din barnmorska kan kontakta familjesociala mottagningen i Stockholm om det är frågor hon inte kan besvara.

ARTIKELN HANDLAR OM