Dammsug – och du slipper lössen

RELATIONER

KÖPENHAMN. Ett enkelt munstycke och en liten kam förvandlar din dammsugare till lössens fiende nummer ett.

Lössen försvinner på några minuter.

– Det gör inte alls ont, säger Katrine Plaschke när pappa Kim avlusar henne.

Foto: Katrin Plaschke smittades av löss för några veckor sedan. Men tack vare Lusesnapperen blev hon av med lössen på två veckor.

Danmark har, precis som Sverige, plågats av ständigt återkommande lusepidemier i skolor och på dagis på senare år. Barnen har oftast behandlats med starka och dyra schampon, vilket fått till följd att lössen blivit resistenta.

Drastiska metoder

Förtvivlade föräldrar vars barn aldrig blir lusfria har därför tagit till drastiska metoder.

– De har använt allt ifrån eteriska oljor till karboratorsprit, aceton och loppschampo för djur, berättar Kim Plaschke, läkare och vd för Snatcher A/S som tillverkar Lusesnapperen.

Idén till Lusesnapperen fick hans kollega Carsten Høegholm när han sög upp jordgetingar utanför sommarstugan med sin dammsugare.

När han såg hur bra den funkade bestämde han sig för att pröva samma metod på sina fyra långhåriga döttrar som ständigt hade löss.

Infört ”Lusedag”

2003 lanserades Lusesnapperen i Danmark och på en vecka sålde butikskedjan Coop 20000 ex. Men i stället för att slå sig till ro och bli miljonärer bestämde sig företaget för att gå en annan väg.

– Det viktigaste är att alla barn i en klass eller skola blir lusfria, säger Kim Plaschke. Annars kommer lössen ständigt tillbaka.

Därför riktar de nu in sig på kommunerna. I Danmark införde man för ett par år sedan Stora Lusedagen 31 januari. Det är frivilligt, men de skolor som deltar kontrollerar alla elever.

Om de som har löss behandlas med Lusesnapperen i två veckor vinner man kampen mot lössen.

– Nu hoppas vi hitta en samarbetspartner i Sverige, säger Kim Plaschke. För om inte ni också blir lusfria så tvingas vi införa luskontroll vid Öresundsbron.

Så fungerar Lusesnapperen

Ingrid Carlqvist

ARTIKELN HANDLAR OM