Tre våldtäktsförsök på kort tid i Malmö

RELATIONER

Samma man misstänks ligga bakom

En man i trettioårsåldern misstänks ligga bakom tre våldtäktsförsök i Malmö som har begåtts inom två veckor.

Mannens metod är att lurpassa på ensamma kvinnor på natten och tränga sig på dem.

Så sent som natten till lördagen skedde det sista av överfallen.

En 22-årig kvinna skulle precis öppna porten till sin lägenhet på Närkesgatan när det hände.

En knivbeväpnad man hoppade på henne och skar ett djupt sår i hennes hand.

Samtidigt som mannen försökte stjäla hennes plånbok väste han till henne att han ville att han ville ha sex med henne och att hon skulle klä av sig kläderna. Kvinnan lyckades i sista sekund komma undan.

Bär kniv

Enligt polisen i Malmö är det tredje våldtäktsförsöket på två veckor inom samma område. Det första överfallet inträffade den 3 juli på Kristianstadsgatan och det andra den 8 juli på Sofielundsvägen strax intill.

– Vi har skäl att misstänka att det rör sig om samma gärningsman, en man i 20–30-årsåldern som bor i Sofielundsområdet, säger Caj Palmqvist på spaningsroteln.

Mönstret vid de tre överfallen är det samma: mannen står på pass, följer efter ensamma kvinnor och överfaller dem.

Kan slå till igen

Samtliga övergrepp har skett efter midnatt och hittills har alla tre kvinnorna lyckats skrämma i väg mannen innan han vare sig har hunnit fullborda någon våldtäkt eller skada dem allvarligt.

Vid två av överfallen har gärningsmannen burit kniv.

Polisen rubricerar övergreppen som våldtäktsförsök, försök till grov våldtäkt samt stöld och har nu satt in en spaningsgrupp som ska jobba med att ta fast gärningsmannen.

– Vi ser mycket allvarligt på det som har hänt. Inget i mannens beteende tyder på att det är den sista gången han slår till så det är bra om kvinnorna i området är på sin vakt, säger Palmqvist.

Anna-Maria Carnhede