Nu kan bebisarna prata

RELATIONER

Hörande bebisar pratar teckenspråk ny trend i USA

I framtiden kanske inte bebisar behöver skrika lika mycket.

Med några enkla tecken ska de kunna visa vad de vill.

Teckenspråkstrenden för hörande bebisar kommer från USA där den blivit storindustri.

Grundidén för den amerikanska storsäljaren ”Baby signs” är enkel: Använd teckenspråk för att kommunicera med barn som inte lärt sig prata än, skriver Dagens Nyheter.

Enligt medförfattaren Linda Acredolo, professor i psykologi, är det lättare för barnet att lära sig några enkla tecken än att få ordentlig styrsel på tunga, mun och strupe. När barnet märker att det kan göra sig förstått med tecken ska det enligt författarna bli ännu mer inspirerat att använda sin röst.

Bebisarna blir smartare

Vid sju eller åtta månaders ålder är många barn kapabla att börja använda tecken, enligt Linda Acredolo. Hon och kollegan Susan Goodwyn har testat metoden på över 100 barn.

Någon risk för att barnen ska bli så förtjusta i teckenspråket att de inte vill börja prata finns inte enligt forskarna.

Istället visade uppföljningar att teckenspråksbarnen fick ett språkligt försprång. När de var åtta hade de i snitt tolv poäng bättre resultat på IQ-test än barn som inte teckenspråkat som små, skriver DN.

Nu har teckenspråk för bebisar blivit storindustri i USA. Förutom ”Baby signs” finns boken ”Sign with your baby” av Joseph Garcia. Författarna tjänar stora pengar på både böcker, videoband och annat instruktionsmaterial.

Malin Ekmark

ARTIKELN HANDLAR OM