”Det finns andra skäl att vilja döda Robert”

avÅsa Erlandson

Åsa Erlandson tycker att Boxers försök till "kreativ reklam" är mer tröttsamt än kränkande

Foto: STEFAN MATTSSON
Åsa Erlandson är Wendelas krönikör.

Det är mycket tecknat nu. Häromdagen konstaterade hovrätten att mangaserier var barnporr och nu är det Boxer-Robert som fälls.

Ni vet den där animerade figuren med oproportionerligt mycket panna som aldrig har en dålig dag.

En privatperson ansåg att reklamen där Robert fläker ut sig på några skinnfällar är sexistisk och Reklamombudsmannen, RO, tog sin uppgift på allvar.

I RO:s uttalande konstateras att Roberts ”ben, mage, bröst och armar är väldigt muskulösa” och att ”konturen av hans könsorgan syns genom kalsongerna” (Åh, bara den bilden! Tänk att få vara en fluga på väggen i det sammanträdesrum där Robert skickas runt och granskas ingående.)

Anmälaren menar att det inte spelar någon roll att reklamen är tänkt att vara humoristisk, mannen framställs som objekt. Så långt är jag med, rolighetsargumentet används jämt och ständigt för att skyla över gubb- eller gumsjuka eller när något bara är allmänt plumpt. Och jag är också innerligt trött på objektifiering av såväl män som kvinnor.

Men att därifrån dra slutsatsen att Robertbilden skulle skapa press hos både yngre och äldre män känns nästan som att idiotförklara männen. I mina ögon är fällningen snarare ett budskap till reklambranschen att det är dags för nytänk, än ett försök att rädda förtvivlade män som nu fylls av självförakt bara för att de inte ser ut som Robert.

Kanske är det så. Kanske finns det män som blir kränkta av det här.

Själv tycker jag att Boxers försök till en ”kreativ reklam” – som de kallar det utan att förklara exakt vad som är kreativt med det här gamla nakengreppet – är mer tröttsamt än kränkande. På samma sätt som jag inte blir kränkt av exempelvis Ryanairs bystiga reklambrudar i minikjol, utan snarare lite vardagsmatt. Men RO måste fälla Robertbilden eftersom det hade varit självklart om det hade varit en kvinna som legat där i stället. Frågan är om det ens hade varit möjligt.

För övrigt finns det ju helt andra skäl att ändå vilja döda den intellektuella nollan som är gjord av ettor och nollor. Om det finns något upprörande med Robert är det att hans infantila tilltal och att han behandlar sina kunder som smälthjärnor när de har ägnat halva natten åt att stånga sig blodiga mot krångliga boxar.