– Ta ut soporna? Nä, inte osminkad

Var tredje kvinna skulle aldrig lämna hemmet utan smink

Kvinnor tänker på sitt utseende så mycket som en gång i timmen och en av tre går inte utomhus utan att ha sminkat sig.

Men utseendehetsen handlar inte om att attrahera en potentiell partner, visar en brittisk undersökning.

En av tre brittiska kvinnor går inte utomhus utan att ha sminkat sig och nästan en fjärdedel bättrar på mejken efter bara två till tre timmar.

Det visar en undersökning som engelska tv-shoppingnätverket QVC gjort.

Undersökningens kvinnor uppger också att det är ett mardrömslikt scenario att vistas utomhus utan "sitt ansikte" och att de i genomsnitt tänker på sitt utseende upp till nio gånger om dagen. 30 procent tänker på sin skönhetsritual innan de somnar och 16 procent börjar dagen med att fundera på sitt smink. 

Fungerar som en självkänslo-boost

Första dejten och jobbintervjun är de tillfällen när kvinnor känner sig allra mest utsatta och medvetna om hur de ser ut. Det är också då man är mest generös med appliceringen av smink.

Men undersökningen visar också att mer än en tredjedel av kvinnor sminkar sig för att se bra ut i andra kvinnors ögon, inte för att attrahera det motsatta könet. Det här tolkar man som ett tecken på att smink fungerar som en självkänslo-boost, inte som en rent utseendemässig ritual.  

– Om du känner att du är så vacker du kan vara så får du också en mycket mer positiv syn på livet, säger psykologen Linda Papadopoulos till engelska tidningen The Daily mail.

En av fem kvinnor ärver sin skönhetsritual av sin mamma och 17 procent håller sig till den livet ut.

I nordvästra England bor enligt undersökningen de mest medvetna kvinnorna – här tänker man på sitt utseende upp till en gång i timmen. 

Publisert: