Relationer

Snyggt & smart – så fixar du barnrummet

Av: 

Ida Davidsson

RELATIONER

Experterna tipsar: Tänk mer på hur barnet vill ha det – inte vad du gillar

TÄNK SOM ETT BARN Några enkla och billiga knep kan ge mysfaktorn i barnens rum en rejäl höjning. ”Många föräldrar ­inreder mer efter hur de vill än efter barnets intresse”, säger experterna Maria Bannura och Lotta Axelsson.
TÄNK SOM ETT BARN Några enkla och billiga knep kan ge mysfaktorn i barnens rum en rejäl höjning. ”Många föräldrar ­inreder mer efter hur de vill än efter barnets intresse”, säger experterna Maria Bannura och Lotta Axelsson.

Slitna möbler, barnsliga textiler eller otillräcklig förvaring.

Kanske är det dags att förnya barnrummet?

– Viktigast när du gör om är att utgå ifrån barnets behov, intresse och storlek, tipsar Maria ­Bannura och Lotta Axelsson, författare till nya ­boken ”Fixa barnrummet”.

Bebisrum, barnrum och tonårsrum ­– och kanske ­något där i mellan.

Att förändra knoddens krypin är något som de flesta föräldrar gör åtskilliga gånger under barnets uppväxt.

Men inte alla tänker på att anpassa förändringarna efter barnets behov.

Tänk ett extravarv

– Många föräldrar inreder mer efter hur de tror och vill att barnet ska ha det, än efter barnets intresse och storlek, menar författarna.

– Man behöver tänka till och kanske göra en läs­hörna åt barnet som lärt sig och älskar att läsa eller att frigöra golvyta om ens barn helst lekar med bilar, tipsar Maria Bannura.

Som de pysselexperter hon och Lotta Axelsson är får de ofta frågor av föräldrar. En av de vanligaste är hur man dekorerar väggarna utan att tapetsera dem.

Använd vackra tyger

­– Då brukar jag tipsa om att man med hjälp av ett ­dekorativt snöre och några fina tvättklämmor kan hänga upp barnets teckningar på väggen.

– Ett annat tips är att hänga upp ett vackert tyg på väggen, säger Lotta ­Axelsson.

Många vill också få råd om hur man gör barnrummet mysigare.

– Där är tipset att använda kontraster, ljust och mörkt, hårt och mjukt, stormönstrat och småmönstrat. Att matcha allt kan också ge ett lite stelt intryckt, medan lite missmatch ger en mysig känsla, säger Lotta Axelsson.

Jobbar som formgivare

Maria och Lotta.

Namn: Maria Bannura.

Ålder: 46.

Bor: Staffanstorp.

Familj: Gift med två barn, Vincent, 13, Alice, 11.

Gör: Jobbar som textil- och industridesigner i eget företag.

Aktuell: Med boken ”Fixa barnrummet” (Ica bokförlag).

Namn: Lotta Axelsson.

Ålder: 33.

Bor: Furulund.

Familj: Man och två ­söner, Arvid, 4,5 och ­Olle, 1.

Gör: Mammaledig, jobbar annars som grafisk formgivare i eget företag.

Aktuell: Med boken ”Fixa barnrummet” (Ica bokförlag).

Personliga och billiga grejer till barnen

Se exempel på bilden högst upp i artikeln

Väggskydd: ”Dekorativt, ger ­rummet en ombonad känsla och inspirerar till sagor och funderingar. Väggskyddet skyddar också väggen från små smutsiga händer och fötter. Enkelt att byta ut.”

Lekbricka: ”Både praktisk förvaring och lekyta med hjul för pågående lek. Passar fint till tågbanan, lego och andra lekar med små delar som gör ont att trampa på. Barnet kan själv skjuta in brickan under sängen vid dagens slut.”

Märkessköld: ”En personlig och snygg sköld till barnets simmärken och andra utmärkelser. Istället för att allt hamnar i en låda är det kul för barnen att visa upp sina märken och emblem. Enkel och billig att tillverka.”

Publisert: