”Lusten ökar på sommaren”

RELATIONER

Special! Intervju + extra många Linn-frågor

Aldrig tidigare har svenskarna haft så lite sex och så låg lust.

Det visade Aftonbladets stora undersökning tidigare i år.

Ett resultat som inte förvånar Linn Heed Ackerfeldt.

– Det stämmer väl överens med de frågor jag får, man kan se en röd tråd.

Foto: Linn Heed Ackerfeldt är Aftonbladets relationsexpert, hon är utbildad sexolog och psykolog.

Linn Heed Ackerfeldt är legitimerad sexolog och psykolog och har svarat på läsarfrågor i Aftonbladet sedan 2005. De två vanligaste typerna av frågor hon får rör bristen på lust och problem med för tidig utlösning.

– Det är många killar som frågar ”hur kan jag slippa komma för fort” och tjejer som frågor ”hur kan jag få honom att inte komma för fort”.

Det har genomförts tre stora sexvanestudier i Sverige, en 1967, en 1996 – och Aftonbladet och United Minds stora undersökning som presenterades i maj 2013.

Är du förvånad av studiens resultat?

– Nej, egentligen inte. Det stämmer ganska väl överens med de frågor jag får, man kan se en röd tråd.

”Väldigt upptagna i dag”

En skillnad som Linn Heed Ackerfeldt urskiljer från de två tidigare studierna är intrånget av sociala medier i vår vardag.

– Vi är väldigt upptagna i dag och spenderar mycket tid med att kolla telefonen och Facebook. En relation är en levande varelse som måste ­underhållas, man måste jobba med relationen.

Men nu är det sommar och semestertider – då har vi väl mer sex?

– Ja, lusten ökar ofta på sommaren, vi ser mer bar hud och upplever mer kroppskontakt, då blir vi sugna helt enkelt. Det märks till exempel genom att det föds flest barn på våren.

Uppskruvade förväntningar

Men semestern är inte bara en dans på rosor i sänghalmen. Tvärtom upplever många par att problem i relationen förstärks när man plötsligt spenderar mer tid än vanligt tillsammans.

– Våra förväntningar skruvas upp på sommaren, vilket tråkigt nog kan leda till platt fall. Vi skjuter upp mycket under året och tänker att på semestern, då ska vi ha tid för sex och det kan bygga upp stress som verkligen inte gör underverk för sexlivet, säger Linn Heed Ackerfeldt.