Linn, 16, roade sig – föräldrarna åt frysmat

avTerese Allert

RELATIONER

Charlie Söderberg: Unga kan inte ta hand om pengar på ett vuxet sätt

Foto: TV3
SHOPPADE LOSS Linn Hultberg, 16, fick i uppdrag att sköta familjens ekonomi i en månad. Hon började med att köpa en jacka till sig själv för 3 000 kronor – och lät föräldrarna Jeanette och Mikael äta frysmat. Efter ett tag fick hon upp ögonen för hur svårt det kan vara att få ihop ekonomin.

Linn, 16, köpte jacka för 3 000 kronor medan föräldrarna fick äta helfabrikat.

I nya tv-programmet ”Tonårsbossen” är det barnen som har makten över ekonomin.

– De har väldigt dålig koll på pengar, säger Charlie Söderberg, ­programledare.

Charlie Söderberg.

I första avsnittet möter vi Linn Hultberg, 16 år, och hennes föräldrar Mikael och Jeanette Hultberg, 53 respektive 51. När hon fick en väska med deras totala månadsinkomst lades en stor del av pengarna på kläder.

– Jag shoppade bara till mig själv och mina föräldrar fick ingenting. Jag ­köpte en jacka för 3 000 kronor. Det var inte populärt hos mamma och pappa, säger Linn.

”Det var jobbigt”

Till en början levde hon lyxliv men upptäckte så småningom pengarnas baksida.

– Det var jobbigt med oväntade kostnader och att man behövde planera så mycket. Jag hade ingen aning om att mat kostade så mycket.

Linn gjorde en betydligt lägre matbudget än vad föräldrarna var vana vid och de fick nöja sig med hel­fabrikat och godis.

– Jag vill aldrig någonsin äta lasagne igen. ­Medan Linn var ute och roade sig fick jag och Jeanette äta frysmat på fredags­kvällarna, säger Mikael.

Lärorik resa

Det blev en lärorik resa och Linn har i dag bättre koll på ekonomin.

– Nu förstår jag varför mamma och pappa säger nej till vissa saker som jag vill ha.

Charlie Söderberg, rikedomscoach och programledare för ”Tonårsbossen” menar att ung­domar inte alls har koll på pengar.

Dåligt rustade

– De flesta vi har träffat i programmet är väldigt dåligt rustade för att på ett vuxet sätt ta hand om pengar. Oftast vet de inte om en försäkring kostar 100, 1 000 eller 10 000 kronor i månaden.

Orsaken brukar vara deras föräldrar.

– Jag tror att det beror på att många vuxna inte inkluderar sina barn och inte pratar med dem om ekonomi. De behöver inte lära sig något när föräldrarna sköter allt, säger Charlie.

Prata med barnen

Han tycker att diskussionen om pengar ska börja ­tidigt.

– Jag pratar om det med min 4-åring hemma. Inte så att han måste veta vad saker och ting kostar, det handlar mer om en positiv inställning till det. När de börjar lära sig räkna – då är det läge att börja träna.

Så får din tonåring bättre pengakoll

1 Inkludera dem i familjens ekonomi. Låt barnen sitta med när ni pratar om hur mycket ni får in och vad pengarna läggs på.

2 Ge dem ett ekonomiskt ansvar genom att till exempel låta dem stå för sina egna klädinköp.

3 Se till att vara konsekvent, har du sagt att de bara får en viss summa varje månad måste du hålla dig till det även om den tar slut redan första veckan.

4 Använd dig av 50/50-principen vid större inköp som exempelvis moped. Erbjud dig att betala halva summan om din tonåring sparar ihop till hälften själv. Betala inte allting.

5 Låt dem misslyckas – men var där och förklara varför det blev som det blev.

Fotnot: Första avsnittet av ”Tonårsbossen” sänds i morgon på TV3.

ARTIKELN HANDLAR OM