Ett gott gräl förlänger livet

avSusanna Vidlund

Ny studie: Därför kan gräl vara bra för hälsan

Foto: Andreas Lundberg
Gräla mer Enligt en ny studie kan man leva längre om man grälar i stället för att undertrycka känslorna.

Att hålla tillbaka sina känslor i en kärleksrelation kan vara dåligt för hälsan.

Ett gott gräl kan däremot förlänga livet.

Det visar en ny studie från USA som följt ett antal amerikanska par i 17 års tid.

Enligt den nya studien riskerar de par som håller tillbaka sina upprörda känslor att leva kortare tid, än de par där minst en i relationen väljer att stå för sina känslor.

– När man blir ett par är en av huvuduppgifterna att försonas efter en konflikt, säger professor Ernest Harburg vid universitetet i Michigan till nyhetsbyrån AFP.

192 par

Han är en av författarna till studien där man under 17 års tid har följt 192 par i USA. Studien visar att undertryckt ilska i parrelationen generellt sett leder till en högre dödlighet och därmed en kortare livslängd.

I 26 av fallen undertryckte båda parterna i relationen sin ilska och i den gruppen hade det inträffat dödsfall i hälften av fallen. I övriga 166 fall uttryckte minst en av personerna i parrelationen sin ilska, och där hade det bara 26 procent av paren drabbats av dödsfall.

– Om man begraver sin ilska och ältar den, är arg på den andre personen och inte löser situationen så får man problem, säger Ernest Harburg.

Hjärt- och kärlsjukdomar

Tidigare studier har visat att undertryckt ilska kan öka risken för stressrelaterade sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar.

Resultaten från undersökningen bygger på studier gjorda med par mellan 1971 och 1988. Paren bodde i en liten stad i Michigan och större delen av kvinnorna i undersökningen var hemmafruar.

Ernest Harburg understryker att resultaten från undersökningen än så länge är preliminära och att ytterligare forskning behövs på området.