Mejla

Daniel Pernikliski

”En riktig karl ska ju tycka att kärringen ska stå vid spisen”

RELATIONER

Daniel Pernikliski slutar på Wendela – glad över tre års strålande krönikörande kring ”tjejfrågor”

Idag är sista dagen för mig på Wendela, åtminstone i just det här formatet.

”Vem fan är Pernikliski?” var en av de allra första kommentarerna jag fick till en krönika här, för mer än tre år sedan. En lika roande som befogad fråga, för om man inte hade råkat ramla över min blogg var det inte lätt att veta.

Snart nog byttes det ut mot annat, både gillande och mindre gillande kommentarer. Inte sällan handlade mindre gillande kommentarer om hur befängt det var att jag som man kunde tycka som jag gjorde. I en tråd på Flashback antydde någon till och med, om än aningen skämtsamt, att jag skulle ha varit påhittad av Wendelaredaktionen.

Någon annan menade att jag, ”Pervoklinski”, var en pk-klyscha som tyckte precis vad en könsstympad förtryckt man skulle tycka. Jag menar, en riktig karl ska ju tycka att kärringen ska stå vid spisen. Det hette att jag skrev för tjej-Aftonbladet, och vad kunde man förvänta sig av en man i strumpbyxor och så vidare. Många gånger fick det mig att skratta högt, även om det var uttryck för någonting tragiskt.

Lyckligtvis fanns det också många som tyckte att det var viktigt med män som syntes i media, som pratade om familjefrågor och andra klassiskt förknippade ”tjejfrågor”. Och det är viktigt, för trots allt förekommer män i familjer. Män har relationer. Män har barn och män berörs i lika hög grad av jämställdhetsfrågor som kvinnor. Dessa frågor ÄR, per definition, inga tjejfrågor och så länge de betraktas som det behövs knappast några ytterligare bevis för samhällets skevhet.

Därför är jag oerhört glad över att ha fått vara med här på Wendela så länge. Och jag hoppas innerligt att vi får se betydligt fler män på Aftonbladets olika ”tjejsidor” i framtiden.

Ni har mitt nummer.

Av: 

Daniel Pernikliski

Publisert: