Mejla

Daniel Pernikliski

"Vi är alla smittade av stereotypa könsvärderingar"

Publicerad:

Daniel Pernikliski om den orakade armhålan på Melodifestivalen

Under melodifestivalfinalen i Globen reser sig en kvinna upp och jublar av glädje över att hennes favorit Loreen har vunnit. Hennes yviga segerrörelser avslöjar ett par håriga armhålor.

Ni vet, så som naturen har skapat oss och så som alla män har förmånen att få gå runt, om de vill, utan att någon höjer på ögonbrynen över det.

Kort efter att festivalen är slut lägger någon mindre begåvad person upp en bild på den där kvinnan på Facebook, och sen dröjer det inte länge innan hela intelligensreserven hakar på och mobbar. Kvinnan hånas och kallas för äckel, ohygienisk, att hon borde skämmas och så vidare.       

Jag förstår att många kvinnor rakar armhålorna. Inte för att de borde, eller för att det är ohygieniskt (hur skulle det kunna vara ohygieniskt för tjejer men inte för killar?) utan för att de i så fall måste stå till svars för det. För det går tydligen inte att ha hår under armarna om man är kvinna, utan att det finns en anledning. Alltså en anledning utöver den självklara, att det växer hår under armarna på människor.

Vi är alla mer eller mindre smittade av stereotypa könsvärderingar, för att samhället dagligen tränar oss i det. Ändå skulle de flesta aldrig delta i en sådan här tråd. Inte bara för att det är mobbning utan för att en normalbegåvad människa åtminstone förstår att om samma val, att inte göra någonting åt sin kroppsbehåring, gör den ene till man och den andra till ”äcklig”, så är det något som inte stämmer. Instinkt står mot förnuft.

En sådan här tråd på Facebook är som en bajskorv på trottoaren, som mestadels drar till sig flugor, men också en och annan förbipasserande som fullt skäligt blir arg över att bajskorven och alla flugor är där.

En sådan förbipasserande är Hanna Fridén. Jag är inte helt säker på om det är rätt att hon ger igen med att lägga upp personernas namn, men ATT hon ger igen och bekämpar nätmobbning och extrem dumhet, det gör hon sannerligen rätt i.

avDaniel Pernikliski

Publicerad: