”Nu vågar jag prata om min pappa”

RELATIONER

I dag är Norah Jones berömd helt på egen hand

1 av 5

LONDON

När Norah Jones var nio år lämnade hennes pappa, den berömde indiske musikern Ravi Shankar, familjen.

Sedan dess har Norah sålt 30 miljoner skivor och turnerat världen över.

Och återförenats med sin far.

– Jag älskar min pappa, vi har en bra relation i dag, säger hon.

När Aftonbladet träffar Norah Jones i ett hotellrum i London är hon klädd i jeans och tröja. Det lockiga håret är nedtryckt under ett hårband.

Under åren sedan genombrottet har hon lyckats hålla sig undan kändisvärlden.

– Tack gode Gud, säger hon med eftertryck.

– Titta på mig! Jag är för normal. Jag har bara en pojkvän, ingen flickvän, tar inga droger och är inte ute och festar så mycket. Paparazzifotgraferna struntar i mig, jag är för tråkig, säger hon och skrattar belåtet.

För med 30 miljoner sålda skivor på sitt samvete skulle man kunna tro att 27-åringen från East Village på Manhattan är en global megakändis.

Men icke.

– Jag blir nästan aldrig igenkänd. Jag ser inte ut som folk förväntar sig. Jag fixar inte håret varje dag, så det är inte alltid lockigt som på skivomslagen. Inte klär jag mig speciellt heller, säger hon och ser om möjligt ännu mer nöjd ut .

Askungesagan om Norah Jones slog popvärlden med häpnad för fem år sedan. Nästan helt utan marknadsföring rusade en på papperet kommersiellt omöjlig skiva till toppen på listorna.

Ett piano, ett knippe bra låtar och några positiva recensioner var fullt tillräckligt.

Men framgången slet hårt på den unga sångerskan. Helt oförberedd kastades hon ut på ändlösa konsert- och pr-turnéer.

I dag ser hon tillbaka på genombrottet med splittrade känslor.

– När jag befann mig mitt i framgången var jag inte lycklig. Det var sannolikt den jobbigaste och mest olyckliga tiden i mitt liv, men också den mest spännande. Det var kul, men jag är glad att jag inte är mitt i det längre.

– Det fanns stunder då jag trodde att jag var på väg att bli galen, förlora min pojkvän och driva alla mina vänner till vansinne. Jag kände att jag ville vara vanlig, att det blev för mycket att hantera.

Med framgångarna kom prestationsångesten som ett brev på posten.

– Folk pratade om den svåra andra skivan, det var snack om att jag var en ”one hit wonder” vilket kändes märkligt eftersom jag aldrig sett mig själv som en hitartist. Till sist ville jag bara få ut skivan så att folk skulle sluta att stirra.

Pojkvännen och låtskrivarpartnern, Lee Alexander, fick dra ett tungt lass.

– På förra skivan skrev jag inte mycket, jag var fast i min egen värld. Han skrev låtarna och jag kom in på slutet och bidrog med en del detaljer, berättar hon.

Skivan kom ut. Och blev en succé.

Inför sitt tredje album ”Not too late” verkar Norah Jones vara väldigt nöjd med tillvaron. Till och med att ge intervjuer verkar hon tycka är roligt.

Så har det inte alltid varit.

– Det känns lite knäppt. Men det går bättre den här gången. Jag får inte så många dumma frågor längre, säger hon.

Snarare är det så att Norah Jones inte längre har fobi när det gäller frågor som gäller hennes världsberömda pappa.

När hon slog i genom handlade mycket av publiciteten om att hon är dotter till den indiske musikern Ravi Shankar, kallad ”världsmusikens fader” av vännen George Harrison i The Beatles.

Han lämnade familjen när Norah Jones vara nio år gammal och de journalister som tog upp frågan fick tidigare en mörk blick.

Nu är hon mer avslappnad.

– Det blev så konstigt att jag fick frågor om honom när min musik inte hade ett dugg med hans att göra. Jag är för guds skull uppvuxen i Texas med min vita mamma, så långt från Indien man kan komma. Den andra sidan av familjen har jag lärt känna på senare år, säger hon.

Som vuxen har hon återupptagit kontakten med sin far.

– Jag älskar inte att prata om det, men jag är inte rädd för det längre. Jag känner mig mer bekväm nu när jag är mer etablerad.

Norah har även blivit god vän med sin syster Anoushka, en lovande sitarspelare. Många hoppas att syskonen ska börja jobba ihop.

– Jag älskar min pappa och min syster, vi har en bra relation, men vi har gjort väldigt olika saker. Om jag och min syster ska göra något tillsammans kommer det ske på våra villkor och inte för att vi har en berömd pappa, säger hon bestämt.

Privat lever Norah Jones ett tillbakadraget liv. Hon har få intressen vid sidan av musiken.

– Jag gillar att gå på bio. Och att laga mat. Men det är mycket musik även när jag inte jobbar. Jag ser många spelningar och spelar själv i tre olika band. Vi spelar i barer och vardagsrum för vänner, okända och ibland ingen alls. Det är otroligt roligt.

Hon spelade in skivan med sambon Lee Alexander hemma i parets egna lägenhet.

– Det var underbart. När vi behövde komp ringde vi och bad våra kompisar komma över. Vi hade obegränsat med tid och kunde jobba i vår egen takt.

Så skivbolaget låg inte på om att de ville ha en ny storsäljare?

– De visste inte ens om att vi spelade in nya låtar. Jag har jobbat så hårt de senaste åren så de vågade inte fråga vad jag höll på med.

Och de lät dig hållas?

– Att sälja väldigt många skivor ger definitivt mer frihet. Jag är dessutom väldigt viljestark så skivbolaget vet att jag gör som jag vill ändå.

Enda gången Norah Jones blir lite upprörd under intervjun är när Aftonbladets utsände insinuerar att majoriteten av hennes publik är medelålders.

– Det där är en vanlig missuppfattning. Det är faktiskt många unga på mina konserter.

Hennes förebilder tillhör däremot det gamla gardet. Även om hon nämner en del yngre artister återvänder hon alltid till namn som Neil Young, Tom Waits och Bob Dylan.

– De har så många sidor, det finns så mycket att upptäcka.

Våren 2005 sjöng hon i samband med en spelning i Seattle Dylans ”I shall be released” tillsammans med mästaren själv.

– Det var knäppt eftersom det var Bob Dylan. Jag hade inte ens pratat med honom när hans basist sa att ”han vill att du kommer upp och sjunger”. Jag bara: ”Är du säker?”. Så första gången jag träffade honom var just då – där på scenen. Jag gick över till hans piano och skakade hand. Jag måste ha sett helt knasig ut.

– Jag pratade med honom efteråt och han var väldigt snäll.

Kvinnan med guldrösten

Norah Jones steg mot toppen

Jens Kärrman