Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evert, Eilert

Så tar du barnfajterna

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-10-14

30 tips som hjälper dig genom kriserna

Tallrikar som flyger, ungar som ålar på golvet, geggiga gummistövlar i hallen. Har du tappat kontrollen över barnen? Då är det dags att ta tillbaka kommandot. Med fasta regler och lite kärleksfull tuffhet kan du också få ”lydiga” barn! Söndags nanny Anne-Lie Arrefelt visar hur du hanterar de vanligaste kriserna.

RASERIUTBROTT

Aggressivitet hos barn kan vara tecken på att något i barnets vardag är fel. Känner hon/han sig trygg i skolan, kan det förekomma mobbning? Hantera ilskeutbrott så här:

Vill ditt barn säga något är det viktigt att ta sig tid och lyssna.

Behåll lugnet. Inför ett ”varningssystem” av tecken, så att du inte går i fällan att skrika högre än ditt barn för att bli hörd. En hand i luften betyder ”varning – du är på väg att gå för långt i ditt beteende”. Två händer: ”STOPP – du har gått för långt och går med på att ta konsekvensen av ditt handlade”. Konsekvensen är förutbestämd – och kan till exempel vara att barnet missar sitt favoritprogram på tv.

Använd aldrig våld. Kom ihåg att barn gör som du gör, inte som du säger. Våld ska överhuvudtaget aldrig förekomma i hemmet.

Distrahera. Hitta ett sätt för ditt barn att komma till ro i sin ilska. Kan han/hon gå ut en stund? Upp på sitt rum? Att själv lära sig att varva ner är viktigt.

Erbjud ett alternativ. ”Om du lugnar ner dig, så läser jag en bok för dig. Fortsätter du skrika, får du gå upp på ditt rum, för jag vill inte höra! Bestäm själv hur du vill ha det.”

Prata, prata, prata. Efter ett utbrott, prata igenom vad som hände, när barnet lugnat sig. Låt barnet få veta att det är okej att bli arg, men inte att slåss eller ha sönder saker.

KRAVATTACKER

Barn som ställer massor av krav kan känna sig osedda. Tänk efter om ni tillbringar tillräckligt med tid tillsammans.

Fall inte för tjat. Har du sagt nej, stå för det, även om barnet säger ”snälla”.

Gör ditt barn självständigt. Låt till exempel barnet välja kläder själv, så växer barnet och förstår att föräldrar inte ska passa upp på sina barn.

LÄXVÄGRAN

Ha tålamod med läxläsningen!

Det ÄR roligare att leka än att göra läxan. Men för att skolan ska funka, måste hemarbetet göras.

Inför läxtid. Tänk på att barn blir trötta efter middagen och behöver tid att vila. Bäst är om läxorna görs på eftermiddagen.

Låt barnet bestämma. Diskutera tillsammans hur/när läxan ska göras – men var noga med att han/hon vet att den ALLTID måste göras.

Prata med läraren. Om ditt barn tycker att läxorna är för svåra, och du håller med, prata med hans/hennes lärare om saken.

Var inte för krävande. Kritisera inte. Det kan sluta med att läxläsningen blir en stund som barnet inte alls gillar.

Visa tålamod. Sitt ner tillsammans med ditt barn. Även läxläsningen kan bli en mysig stund.

NATTNINGSKRISER

Bra kvällsrutiner är en förutsättning för att vardagen ska funka. Trötta barn blir gnälliga, sura och superkänsliga för motgångar.

Gör nattningen mysig. Läs en saga och småprata en stund före släckning. Ha konsekventa läggtider: t ex kl 20, på vardagar, 21.30 på helger. Anpassa efter ålder.

Låt barnet välja saga. Om barnet kan påverka nattningen genom att välja färg på tandborste och vilken bok han/hon vill höra blir det roligare att gå och lägga sig.

Inför ett ”stjärnsystem”. När barnet lägger sig utan tjat får det en stjärna, stannar det dessutom kvar i sängen får det två stjärnor. När barnet fått tio stjärnor får han/hon göra något roligt som belöning.

Stäng av tv:n. Låt inte barnet somna framför barnprogrammen. Barn bör varva ner och somna i sin egen säng för att kunna somna om på egen hand när det vaknar på natten.

Avdramatisera. Förklara att ingen i familjen kommer att göra något roligt medan barnet sover.

Var konsekvent. Om barnet krånglar får det gå och lägga sig en halvtimme tidigare nästa dag.

RESPEKTSLÖSHET

Både du som förälder och ditt barn har rätt till integritet. Därför:

Var tydlig. Låt barnet förstå att du inte accepterar att bli avbruten när du till exempel pratar i telefon.

Visa barnet samma respekt. Om han/hon är upptagen/inte vill bli störd – kliv inte rakt på och kräv att barnet ska lyssna på dig.

MORGONSTRESS

En stressig morgon kan förstöra en hel dag. Minimera riskerna för att bli osams före skola och jobb.

Ge alternativ. Kan det vara så att ditt barn vägrar klä sig på morgonen – bara för att retas. För att underlätta, låt ditt barn bestämma om det vill klä på sig före eller efter frukost.

Förebered. Om ni har stressiga morgnar – låt barnen välja kläder kvällen innan.

SYSKONBRÅK

Vuxna har ofta svårt att lösa konflikter på ett sansat sätt. För barn är det därför ännu svårare.

Ha som policy hemma att bråk/slagsmål aldrig är accepterat.

Bete dig som du vill att ditt barn ska bete sig. Om du och din partner skriker och tjafsar, lär sig barnet att det är så man gör för att lösa konflikter.

kräsen Om ditt barn vägrar att äta ett visst sorts pålägg eller en viss maträtt, pröva igen ett par månader senare. Barn ändrar smak lätt.

MATKRIG

Familjen samlas kanske enda gången på dagen runt matbordet. Därför är det extra viktigt att det är en konfliktfri zon.

Ingen mat är ”äcklig”. Ha som regel att barnet alltid måste smaka. Bestäm ?t ex att han/hon måste äta tre tuggor av middagen. Servera inget annat före nästa planerade måltid.

Prova olika maträtter. Vägrar ditt barn att äta en speciell typ av mat – introducera den igen, ett par månader senare. Barn ändrar ofta smak.

Fyll inte skåpen med sötsaker. Köp hem godis och chips till helgen, men ha frukt och grönt som snacks under veckorna.

Ät tillsammans. Förklara vad som är bra mat och varför. Ät samma slags mat som barnet – och samtidigt.

Stämpla inte barnet. Säg inte att han/hon är ”dålig” på att äta, det kan slå tillbaka. Barnet kan använda det som argument mot dig senare: ”Mamma, du vet att jag inte tycker om mat”. Beröm i stället barnet efter varje tugga.

Förebygg tröstätande. Ge aldrig mat eller godis som tröst! Ett ledset barn vill ha kramar –inte glass.

Skriv till mig!

Nanny AnneLie Arrefelt svarar på dina frågor om barn. AnneLie arbetar med barn med särskilda problem och har två egna barn. Mejla din fråga till nanny@aftonbladet.se, eller skriv till Aftonbladet Söndag, 105 18 Stockholm, märk med ”Nanny”.

Följ ämnen i artikeln