Sluta banta ditt barn!

RELATIONER

Experten: Barnen behöver fet mat

Larmrapporterna om överviktiga barn får hälsomedvetna föräldrar att snåla med sina telningars kalorier.

Men små barn behöver energirik mat för att växa och må bra.

– Sluta hetsa och låt barnen äta det de tycker om, uppmanar familjeläkaren Göran Sjönell.

Foto: Blä för broccoli! Att vuxna för över sin kaloriskräck till barn kan bli ett problem.

De senaste åren har ovanligt många gnälliga och hängiga barn kommit till familjeläkare Göran Sjönells mottagning i centrala Stockholm.

Trots omfattande provtagningar förstod han inte vad som

orsakade barnens symtom. Men efter ordentliga utredningar om familjernas matvanor blev det allt mer uppenbart vad det handlade om: Barnen led av undernäring.

Vuxna med kaloriskräck

Deras föräldrar tillhör gruppen hälsomedvetna vuxna med full koll på minsta kalori och en manisk rädsla att lägga på sig ett extra kilo. Problemet är inte att kylskåpet är tomt, utan att det är fyllt med minimjölk och lättmargarin.

– Inte konstigt att barnen mår dåligt. De får helt enkelt inte tillräckligt med näring i maten. Små barn behöver energirik mat för att utvecklas och må bra. De behöver smör i maten och fet mjölk. Och de måste få äta den mat de tycker om – precis som vi vuxna, säger Göran Sjönell.

Förslaget om att införa ett allmänt BMI-test (body mass index) för landets fyraåringar är helt befängt, anser han.

Det skuldbelägger såväl de överviktiga barnen som deras föräldrar.

Ingen fettepidemi

Han är starkt kritisk mot den flitiga användningen av ord som ”epidemi” och ”chock” om svenska barns vikt.

– Den så kallade fettepidemin är en företeelse i marginalen av det stora barnbeståndet i Sverige. Antalet mycket överviktiga barn har visserligen fördubblats på trettio år, men det rör sig totalt om max två till tre procent – det är inte en epidemi.

På Göran Sjönells läkarmottagning informeras föräldrarna

numera redan när barnet är fött om vikten av en ordentlig näringsriktig kost. I dag behöver små barn äta annan mat än sina föräldrar, så var det inte tidigare.

Acceptera runda barn

Göran Sjönell manar till mer tolerans och mindre fanatism. Olika kroppsform och storlek är naturligt för både barn och vuxna.

I många andra kulturer anses rundlagda barn till och med vara något fint.

Hur runt ett barn är i fyra- till femårsåldern har mycket liten betydelse för en eventuell övervikt i vuxen ålder, poängterar han.

– Det finns en oerhörd laddning kring maten och hur den intas. Men vi måste sluta hetsa. Barn äter det de behöver, precis som chimpansungarna. Varierad kost är bra, men vill ditt lilla barn bara ha pizza och pannkaka är det inte hela världen. Variationen kommer naturligt ju äldre barnet blir. För barn är fasta måltider och tid det allra viktigaste. Det tar tid att äta.

3 vanliga myter om små barns mat

Foto: Bara lite fibrer till de små.

Läs mer:

Nneka Amu ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM