”Nu kan jag skilja på jobb och fritid”

RELATIONER

Positiv psykologi lärde Linda Cook,39, bli lycklig

Jobbkonflikterna lämnas numera hemma och relationen med dottern är bättre. Säljadministratören Linda Cook har testat positiv psykologi hos en coach.

– Efter hand har förändringen blivit tydlig, säger hon.

Det var på jobbet förra hösten som Linda Cook först blev bekant med positiv psykologi. Chefen kände en person som studerade tekniken och kort därefter satt Linda Cook i första samtalet med coachen.

– Att alltid tänka positivt gör man inte som människa. Men det kan vara bra att få hjälp med vissa bitar i livet när man har barn och jobb. Tidigare kände jag mig arg i bland när jag kom hem från jobbet och hade svårt att släppa det, säger Linda Cook.

Fick ”hemläxor”

Ilskan kom främst från konflikter med andra medarbetare.

I två månader pågick coachningen med träff ungefär en gång i veckan. Linda Cook fick med sig frågor och ”hemläxor” hon skulle besvara tills nästa tillfälle.

– Först märkte jag ingen skillnad, men varje gång jag gick därifrån kände jag mig lättad. Från början tog jag inte till mig metoden och det hände ingenting hemma. Men numera kan jag släppa jobbet när jag kommer hem, säger Linda Cook.

Konflikterna löser sig lättare i dag.

– Om något blev fel lade jag tidigare skulden på den andra personen. Men så fick jag övningar som gick ut på att se mer till mig själv. Jag skrev ner vad som hände och började inse att konflikterna oftast handlade om missförstånd, säger hon.

Även bättre hemma

Men det är inte bara på jobbet Linda Cook märker skillnad.

– Vid ett av de tillfällen jag grälat med min dotter sa hon till mig att jag aldrig låter henne prata till punkt. Jag insåg att hon hade rätt och har ändrat på det beteendet, säger Linda Cook och fortsätter:

– Det handlar om ganska självklara saker egentligen – hur man ska göra för att utvecklas. Men oftast krävs det att någon annan säger det.