”Träffar föräldrar med helt andra erfarenheter”

Mångkultruella föräldragrupper allt mer populära

1 av 2
Någon gång varje vecka träffar pappa Stefan Jansson och dottern My, 18 månader, andra föräldrar på Alby bibliotek utanför Stockholm.

Wendela-vinnaren Svenska med baby växer så att det knakar och har nu deltagare från 50 länder.

– Jag får träna svenskan och kommer in i det svenska samhället mer, säger Gladys Nabatte, en av deltagarna i Tensta.

I mars tilldelades integrationsfrämjande projektet Svenska med baby Aftonbladets utmärkelse Årets Wendela. Då fanns projektet på tre platser i Stockholm. Sedan dess har det hänt mycket.

I morgon när föräldragrupperna sätter igång efter sommaren igen finns de på nio platser runt om Stockholm. Och integrationsminister Erik Ullenhag kommer på besök med Nacka kommuns skolchef Staffan Ström.

Har ett annat syfte

– Vi har fått finanisering från allmänna arvsfonden och stöd från Jusek. Nio grupper är planerade i Stockholmsområdet och ytterligare ett gäng är på gång över hela Sverige, säger Anna ­Libietis, verksamhetsansvarig för Svenska med baby. Det är som vilken föräldragrupp som helst med bebisar som tuggar på leksaker och föräldrar som sitter och pratar med varandra.

Men med Svenska med baby finns ett annat syfte: nyblivna föräldrar möts över kultur- och bostadsgränser. Språkträning – för dem som ­behöver det. Och vidgade vyer – för dem som behöver det. Hittills har träffarna haft fler än 1000 deltagare från mer än 50 länder.

Ny del av stan

Stefan Jansson är en av deltagarna. Någon gång varje vecka träffar han och dottern My, 18 månader, andra föräldrar på Alby bibliotek utanför Stockholm.

– Sedan jag blev pappaledig vid årsskiftet har jag gått på träffarna och lärt mig jättemycket. Dels blir det en utflykt för både mig och My, ett sätt att slippa babyfällan och komma hemifrån och dels besöka en del av  stan som jag annars aldrig skulle åka till. Här träffar jag föräldrar utanför min kompiskrets med helt andra erfarenheter.

Stefan jämför Svenska med baby med andra föräldragrupper som han varit på.

Genuint intresserade

– Här är vi genuint intresserade av varandra, var vi kommer ifrån, varför vi bor i Sverige och vad som tagit oss hit. Här finns många spännande livsöden och samtidigt lär jag mig hur små vardagssituationer med barn kan se helt annorlunda ut i andra länder. Som till exempel att man ger barn i andra länder gröt istället för välling. Det kanske jag ska testa med My istället. Grupperna har också gjort honom mer pedagogisk i Mys språkinlärning.

– Jag får träna på att uttrycka mig tydligt så att andra föräldrar som håller på att lära sig svenska ska förstå. Det har gjort att jag också tänker väldigt mycket på hur jag formulerar mig när jag läser sagor och lär  My språket.

Får träna språket

Gladys Nabatte är född i Uganda och kom till Sverige för fyra år sedan. Tillsammans med sonen Stephen, 10 månader, har hon under våren deltagit i föräldragrupper i Tensta och kommer under hösten att åka till grupperna som startar i Sollentuna.

– Jag går på SFI men där träffar jag bara andra invandrare som inte heller kan svenska. Och när jag går hemma mammaledig glömmer jag lätt bort svenskan. Här får jag träna språket med föräldrar som kan det. Jag får nya svenska vänner och kommer in i det svenska samhället mer, säger Gladys och fortsätter:

– Det är jätteroligt för mig att träffa andra kvinnor med bebisar, vi är ju i samma situation, samtidigt som Stephen får leka med kompisar. Jag vill att min bebis lär känna barn från olika platser och växer upp med svenska kompisar och inte bara invandrare.

Svenska med baby

Svenska med baby är föräldragrupper som är öppna för alla. Samtalen anpassas efter gruppens storlek, språknivå och intressen. Sång och lek för de små är vanliga inslag och joller, matning och blöjbyten är alla vana vid. Det är gratis att vara med och ingen föranmälan krävs.

Mer information: svenskamedbaby.nu