”Jag blir piggare och orkar jobba bättre”

Åke Anevad är en av många som springer bort lunchen

Kanske har du sett klungorna av trikåklädda löpare runt lunchtid.

Allt fler ägnar matrasten åt att motionera.

– Det är skönt att slippa tänka på träningen efter jobbet, säger Maria Alin, 19.

Vid lunchtid kryllar det av dem på gator och torg runt om i landet. De sunda och spänstiga människorna som är så effektiva att de väljer att använda lunchrasten till träning i stället för att sitta och söla i matsalen.

Färgglatt gäng

För att prata med några av dem ger vi oss ut på Kungsholmen i centrala Stockholm. Det dröjer inte många sekunder innan ett glatt gäng med rosiga kinder och färgglada tröjor kommer springande i snabbt tempo. Men ingen av dem har tid att stanna. Så vi springer ikapp dem för en liten pratstund.

– Vi ska både springa och bada. Vi har friskvårdstimme. Det är jätteskönt att träna på lunchen eller före jobbet. Man hinner prata lite med sina kollegor och det är jättehärligt. Enda nackdelen är att det kan bli lite stressigt. Man äter på ena benet och hinner inte alltid varva ner, säger Åsa, som springer tillsammans med kollegorna Lisa och Bahram, som alla arbetar inom landstinget.

Ingen av dem gör någon ansats att sakta ner farten. Så vi låter dem springa vidare.

Hinner inte äta

En annan lunchtränare vi stöter på är Åke Anevad, som arbetar inom offentlig verksamhet.

– När jag tränar på lunchen blir jag lite piggare. Och så hinner jag inte äta lika mycket lunch. Timmarna efter att jag har sprungit är jag extra glad, då har jag fått en endorfinkick. Sedan kommer ångesten tillbaka.

Vad tycker din chef om att du springer på lunchrasten?

– En får ju kolla med chefen innan om det går. Ibland blir det för stressigt, men överlag är min chef väldigt positiv till att jag motionerar. Då orkar jag jobba bättre.

Vid Blekholmskajen denna dag möter vi även säljaren Maria Alin, som tar en rask promenad.

– Jag gör olika saker på lunchen beroende på hur lång rast jag har. Vissa dagar kör jag ett snabbt spinningpass, fast ibland kan det bli stressigt att hinna. Men det är skönt att slippa tänka på träningen efter jobbet.

Publisert: