Mejla

Åsa Erlandson

"Pojkar ska vara pojkar och flickor ska vara flickor"

RELATIONER

Vanessa Lopez, 30, föddes som pojke. En liten kille som älskade klänningar och att kamma mammas långa hår. Men det fick han inte, en pojke beter sig inte så, och det bankade de andra ungarna in i honom varenda dag. Med hugg och slag. Till slut betalade han det yttersta priset för att passa in och bytte kön till kvinna. Korrigerade kroppen för att den skulle passa med själen.

Pojken blev Vanessa med drömmar om ett annat liv. Om att äntligen få passa in i systemet och inte vara ”fel” – när det i själva verket är samhällets normer som är fel.

Och nu ångrar Vanessa sig.

Det var ju inte kvinna han ville bli, utan en man som har rätt att vara som han själv vill. I boken ”Jag har ångrat mig” berättas hela historien om hur trycket utifrån blev så stort att han genomgick en brutal operation som också innebar sterilisering för att få frid.

Ingen sade att det var okej att vara pojke och feminin och det var hellre ingen tanke som slog honom. Han blev besatt av att anpassa sig.

Kan vi nu stanna upp en liten stund och betänka detta, hur långt en människa är beredd att gå för att passa in. Det är ju det vi alla drömmer om, att få vara en del av gruppen. Har ni funderat på det, alla ni som ropar att ”pojkar ska vara pojkar och flickor ska vara flickor” så fort sådana här frågor kommer på tal.

Det tycker jag också att de ska få vara – men du och jag ska inte bestämma hur den där pojken eller flickan ska se ut. Vi ska ha så mycket tolerans och öppenhet att ingen ska behöva byta kön för att duga.

Av: 

Åsa Erlandson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Åsa Erlandsson