Var finns G-punkten?

RELATIONER

Linn svarade på läsarnas frågor i chatten

star säger: Hej. Jag är nyfiken på oralsex, men samtidigt är det något som tar emot. Har en rädsla av att killen ska tycka jag ”smakar” illa... Tips hur man kan börja? Är det fel att ta emot oralsex om man själv inte vill ge?

Linn Heed säger: Håller du normal hygien så är det ingen fara. Kom ihåg att inte tvätta dig med tvål eller duschcreme i underlivet, utan bara vatten och/eller barnolja. Det är alltid fräscht att ta en dusch innan sexet, om inte för att man lättare ska kunna slappna av coh släppa sådana tankar som att man kanske är ofräsch. Vissa gillar att ge oralsex, vissa gillar att ta emot oralsex, vissa gillar både och och andra inte alls. Pröva dig fram tillsammans med din partner. Det finns inga rätt eller fel. Var inte så rädd för att inte ha "rätt" teknik från början, det brukar ge med sig. Var bara lyhörd för dem responser du får, och dem responser du ger. Lycka till!

DirektörN säger: Hej linn! Jag är väldigt orolig över en sak jag har under ollonhuvudet. Det är små vita prickar, vårtor nästan.

Jag har haft dem väldigt länge nu, tror inte det är nån sjukdom dock. Vad kan det vara ?

Linn Heed säger: Den kan vara något som heter penila papler som kan sitta antingen som en krans runt ollonet, sk kejsarkrona, eller bara några enstaka utspridda. Många killar oroar sig och tror att det kan vara könsvårtor/kondylom. För att vara på den säkra sidan så gå och visa upp dem för en huddoktor, han kan svara direkt på om det är någon sjukdom eller inte.

Lennart säger: Hej Linn. Individualitet i all ära, men är kvinnor som genomsnittligt kollektiv lika heta/kåta som oss män som genomsnittligt kollektiv?

Linn Heed säger: Svår fråga att svara på Lennart, men jag tror att det öppnare sexuella och frigjorda klimatet som råder faktiskt bidrar till och underlättar för kvinnor att våga ta för sig mer vad gäller sex. Det handlar om att det är okej att vara kåt, vilja ha sex, känna lust och begär och bli handlingskraftig. Jämför för 50 år sedan så är det stor skillnad. Ett öppnar och mer tillåtande klimat gör steget och hindrena mindre och man får ingen stämpel som lösaktig eller lättfotad. Sedan tror jag också att många män kan känna en kollektiv press över att alltid jämnt vara så redo, kåta och beredda. Alla män är inte det! Liksom alla kvinnor som är småbarnsföräldrar och stressade aldrig har lust. Viktigt att inte myterna inte lever sitt egna liv!

me säger: Hej, hade oskyddat sex första dagen efter mens, men killen fick inte utlösning i mig. Hur stor risk är det att jag blivit gravid? Orolig

Linn Heed säger: Ganska liten skulle jag säga. Den största risken/chansen att bli gravid är runt ägglossningen, det vill säga 14 dagar innan mens (menscykel = 28 dagar). MEN en ägglossning kan inträffa på andra tidpunkter under menscykeln, framför allt om du har en oregelbunden sådan. MEN eftersom killen inte fick utlösning i din slida, så är risken inte så stor. Även om det kommer något som heter försats och som kan innehålla spermier, så tror jag inte att risken är överhängande. MEN är du alldeles orolig så sök upp din ungdomsmottagning och diskutera igenom ev "dagen-efter-piller" (måste dock tas inom 72 timmar från samlagstillfället). Lycka till!

undrande säger: Hej Linn! Det känns som om alla pratar om G-punkten, var finns den? Min penis är ca 17 i stånd och omkretsen är helt okej, hur kan jag komma åt G-punkten på min flickvän? är den för liten för att jag ska göra det? Mvh/ undrande

Linn Heed säger: G-punkten är egentligen lite missvisande som namn. Det är ett litet skrovligt område på slidans främre vägg (den mot magen till) ca 5 cm upp i slidan. För upp ett finger så känner du området. Vid sexuell upphetsning blodfylls underlivet och området framträder tydligare. För att stimulera G-punkten så kan du antingen använda dina fingrar eller samlag bakifrån. I vissa ridställningar kan tjejen själv reglera G-punktsområdet genom att röra höfterna fram och tillbaka och i cirklar runt penis. Pröva er fram!

gluck säger: hejsan. när jag o min flickvän har analsex så brukar hon få ont i magen någon dag efter. detta även om vi tar det försiktigt. hon fick inte det i början utan det har kommit på senare tid. vi har det inte speciellt ofta. antar detta beror på ”upprepad analsex”. är det bara att sluta ha det som kan hjälpa henne att inte få magont? Vi har det kanske en gång i månaden.

Linn Heed säger: När någonting gör ont i samband med sex (S&M-sex undantaget) så är det kroppens signaler om att någonting inte är okej. Det är viktigt att lyssna in detta och försöka ta reda på vad det kan bero på. Jag kan inte direkt svara på om det är analsexet som orsakar det magonda, men det verkar onekligen som att det har en viss koppling till varandra, om inte fysiskt, så psykologiskt. Spänner man sig så kan det orsaka känslor av det gör ont efteråt. Viktigt att tarmen är tömd ordentligt före analsex. Har ni provat olika ställningar för analsexet? Kanske är det så att din flickvän egentligen inte vill ha analsex, men vågar inte säga till dig att hon inte tycker om det eller finner det sexuellt upphetsande/stimulerande. Då kan det bli lättare att hänvisa till magont. Ta upp frågan med henne. Var lyhörd, förstående och mogen i frågan!

Jimmy säger: Hej Linn, Jag har för trång förhud. Hur skall jag göra? Måste jag skära där nere?? Tas hela förhuden bort då? Hur lång tid måste man vänta till att ha sex efter en sådan operation? MVH/Jimmy

Linn Heed säger: Till att börja med kan du pröva att "tänja ut" förhuden genom att ta på barnolja på ollonet under två veckors tid och försiktigt dra tillbaka förhuden. Hjälper inte detta, så tycker jag att du ska ta kontakt med din ungdomsmottagning. Det är ett enkelt ingrepp och tillstöter inga komplikationer så är läkningsprocessen relativt snabb.

Veronika säger: Hej Linn! Jag funderar på en grej, ibland när jag ska tillfredställa mig själv tänker jag ofta på ett annat par som har sex, jag är inte alls med i bilden men jag tänder liksom på att se dom, i min fantasi min fråga är då om detta är normalt?

Linn Heed säger: Ja Veronika, detta är helt normalt. Vi upphetsas av inre fantasier och bilder av både "verkliga" par (kanske några vi känner) och fantiserade personer som har sex med varandra. Det är en vanlig fantasi, så ta det lugnt och fortsätt njut!

liselotte säger: Hej. Min kille och jag har varit tillsammans i nästan 2 år, vårt förhållande är bra- vi respekterar varandra och har det kul med varandra. Men vårt problem är att han vägrar att utföra oralsex, vill inte heller få, medan jag tycker att detta är jätteviktigt och jag här även svårt att få orgasm om vi inte har oralsex. Han är inte heller speciellt intresserad av förspel, och då kommer mitt orgasm-problem även in där. Har försökt att prata med honom, men han är som en vägg. Hur kan jag göra för att få honom att förstå hur viktigt detta är för mig?

Linn Heed säger: Svår situation, eftersom din kille tycks vara så försvarsinställd och rädd för att ta in dina åsikter och synpunkter angående ert sexliv. Många kvinnor får orgasm just genom oralsex, så det är inte speciellt konstigt att vi gärna efterfrågar det. Vissa män älskar att ge oralsex och tänder oerhört mycket på en kvinna som vågar ta för sig, andra tycker att det känns ofräscht och vill inte "gå ner" på tjejen. Det handlar ofta om rädslor och kanske en och annan dålig erfarenhet. Då blir det viktigt att försöka prata om vad det är som hindrar. Dålig hygien är ofta ett argument, men de allra flesta tjejer är supernoga med sin underlivshygien och livrädda för minsta lilla flytning, så däri ligger inte det verkliga problemet. Kanske kan det handla om att han är rädd för att inte ha rätt teknik osv. Viktigt är att hitta en skön ställning för båda två, eftersom oralsex kan bli ganska ansträngande i "fel" position. Pröva att gränsla honom (om han nu vågar/vill prova en gång till), så ligger han bekvämt och du kan röra dig fritt över hans tunga. Dem allra flesta kvinnor uppskattar och behöver ha ett förspel för att bli sexuellt upphetsade och för att under samlaget kunna uppnå orgasm. Detta handlar om anatomi och fysik, så sätt en bra bok i händerna på honom, så att han förstår att det inte bara handlar om att du är krävande, utan att det är så dem allra flesta kvinnor fungerar!

Moderator säger: Nu kommer dagens sista fråga.

fråga säger: Hej Linn! Jag är så orolig för att inte räcka till för min flickvän, jag känner en enorm press varje gång vi ska ha sex. Räcker storleken? tycker hon det är skönt? massa frågor dyker upp i huvudet, min penis är ca 16 cm, jag tycker det borde räcka men gör det det? Mår så dåligt för det här så skulle vara tacksam för svar.

Linn Heed säger: Hoppas att jag kan LUGNA DIG, så att din oro inte blir så förlamande när du ska ha sex. Din penis är helt normalstor, så försök att släppa den oron. Våga fråga din flickvän hur hon vill bli smekt. Vad tänder hon på? Hur känns rytmen? Hårdare? Lösare? Vilken samlagsställning fungerar? Genom att du är lyhörd och intresserad så kommer hon att känna sig oerhört sedd och speciell, vilket är viktigt för det sexuella självförtroendet. Det blir en god spiral som tillför er båda två näring! Experimentera tillsammans, köp inspirerande litteratur, titta på en film, ge varandra erotisk massage. Det viktiga är att ni gör det tillsammans och KOMMUNICERAR om hur det känns. Det här var en flopp, men det här var en flipp! På det viset kommer ni att få ett härligt och tillfredsställande sexliv. Lycka till!

Moderator säger: Nu måste vi tyvärr sluta för idag. Välkomna tillbaka nästa gång Linn chattar!

Linn Heed säger: TACK för idag. Vi hörs igen nästa vecka! Kramar!

aftonbladet.se