”Min själ har kommit ikapp min kropp”

RELATIONER

Felicity Huffman om sina ätstörningar – och om att äntligen gilla sin kropp

1 av 2 | Foto: Felicity Huffman tillsammans med sin make, skådespelaren William H Macy, på årets Golden Globe. Hon lämnade galan med ett pris som bästa skådespelerska för sin roll i ”Transamerica”, som går upp på svenska biografer på fredag.

Golden Globe, Emmy och Oscar i all ära – men frågan är om skådespelerskan Felicity Huffmans största seger är den över ätstörningar och en skev kroppsuppfattning.

Felicity Huffman, 43, är glödhet just nu. Hon har en av huvudrollerna i succéserien ”Desperate housewives”, och har fått en Emmy för den. Nu har hon precis blivit oscarsnominerad för sin roll i bioaktuella ”Transamerica”, en prestation som hon redan har fått en Golden Globe för.

Men vägen mot framgångarna har varit lång och långt ifrån smärtfri, berättar hon i en intervju med den danska tidningen Berlingske Tidene.

Fick ätstörningar

Felicity Huffman började arbeta som skådespelerska redan som tonåring. När hon var lite över 30 år, utan att ha fått någon riktig fart på sin karriär, hamnade hon i en djup depression, som sedan övergick i ätstörningar. Hon vägde då knappt 50 kilo.

– Och då tyckte jag fortfarande att jag var outhärdligt fet, berättar hon för BT.

I dag drar hon en nätt 36:a i kläder, men berättar att hon ändå får anstränga sig för att inte ryckas med när hennes trådsmala kollegor i Desperate housewives, Eva Longoria (Gaby) och Teri Hatcher (Susan), får sina kläder i storlek 32.

Själen har kommit ikapp

Det först nu, vid 43 års ålder, som Felicity Huffman har börjat gilla sin kropp, precis som den är.

– Det är som om min själ äntligen har kommit i kapp min kropp. Min kropp har nämligen alltid varit 40 år. När jag var 20 år brukar jag se på mig själv i spegeln och vämjas. Nu tittar jag och tänker "hm, inte så illa!".

Hon har fått god hjälp av sin man, skådespelaren William H Macy. De har varit gifta i nio år och har två barn tillsammans.

– Han får mig alltid att känna mig snygg och stark. Han är den mest romantiska mannen i världen, säger hon till BT.

Anna Andersson