Nu vågar han också gå i terapi

RELATIONER

Nya siffror avslöjar: Allt fler män söker psykvård

Nu går männen inte bara till systemet - utan till psykologen.

Allt fler män vågar både bryta ihop och söka vård.

Männen står för största ökningen i öppen psykvård.

Var tionde svensk skulle behöva psykiatrisk behandling -knappt var tjugonde söker hjälp.

Enligt unik statistik som Aftonbladet tagit del av ökar nu männen mest bland de som söker psykosomatisk vård. Landstinget i Stockholm tog emot 10000 fler män i psykiatrisk öppenvård första halvåret i år. Det är åtta procent fler än förra året.

-Det är inte lika skamligt att söka psykologhjälp. Stress- och utmattningssymptom i arbetslivet har gjort depressioner accepterade, säger Jan Wessman vid Socialpsykologiska institutet.

Mäns psykiska hälsa har varit stabil de senaste åren, men sättet att hantera problemen har förändrats. Telefonsamtal från män till öppen psykiatrisk vård har ökat med nära tio procent på bara ett år. Männen står även för största ökningen av antidepressiva medel.

-Förr tog han sig kanske en whisky eller en Sobril, i dag möter vi honom i terapi, säger Wessman.

Många män återfinns i familjeterapin som ökat lavinartat i kommunerna sedan mitten av 90-talet. Även företag skickar manliga anställda till familjeterapi.

Ledsna - men inte sjuka

Mansjourerna märker det ökade trycket och i Stockholm är man fullt upptagna med att rekrytera nya volontärer.

-Vi behöver bara öppna en telefon så ringer den, säger Mårten af Ekenstam, mansjouren.

Män väntar ofta in i det längsta innan de söker hjälp.

-När män blir riktigt ledsna och börjar gråta går de till akuten. Men där får de ingen hjälp, de är ju inte sjuka utan bara ledsna, säger han.

Attitydförändringen till psykoterapi märks särskilt bland yngre jämställda pappor. Nu ringer de i förebyggande syfte.

-Förr trodde de att man måste vara galen för att gå till psykolog. Nu ringer de förebyggande, förstår att det inte räcker med bärs, nättröja och fotboll för att ha ett bra liv, även om det räcker långt. De vill förändra sig.

Män har bitit ihop

Psykologen Eva Rusz behandlar i dag nästan lika många män som kvinnor och tror att andelen män kommer att öka. Ångesten delar könen nämligen lika.

-Vi känner alla samma oro för att inte duga och räcka till. Men män har alltid bitit ihop och försökt leva upp till jägaridealet, säger Eva Rusz.

Den tyste svenske mannen har börjat snacka. Du möter honom i dokusåpor, serier och på film - och nu också i verkligheten. Det nya idealet "relationsmannen" måste kunna hantera både känslor och relationer. Och nu vågar han också söka hjälp. Männen ökar mest i öppen psykvård visar ny statistik som Aftonbladet tagit del av.

Jessica Ritzén