Därför gör vi slut med våra syskon
Emilio Ingrosso och Nicola Perrelli är inte unika
En infekterad familjefejd – med två kända bröder i centrum.
Emilio Ingrosso och Nicola Perrelli har helt sagt upp bekantskapen.
Söndag reder ut vad som får vuxna syskon att bryta kontakten - och vilka vägar de kan ta för att hitta tillbaka till varandra igen.
Blod är tjockare än vatten, sägs det. Men syskongräl kan ibland slita så mycket att familjebandet brister. Emilio Ingrosso och Nicola Perrelli har efter en seg familjekonflikt – med diverse pajkastning i medierna – bestämt sig för att inte längre tala med varandra.
Ett tragiskt öde – men långt från unikt, enligt psykolog Eva Rusz.
– Att syskon bryter med varandra är ganska vanligt. De fastnar i en låsning och vägrar ge efter, de har en slags seghet för varandra. Ofta upplever de att den andra gått över gränsen på något vis.
Under uppväxten lever syskon i symbios med varandra, förklarar Eva Rusz. De är varandra närmast. Men allt eftersom bildar de egna familjer och börjar fatta självständiga beslut. Rättigheten att "lägga sig i" luckras upp, och då den öppna kommunikation syskonen haft som barn inte längre fungerar, blir de förbannade på varandra.
Brukar lösa sig
Ifall syskonkonflikter involverar andra syskon eller familjemedlemmar som tar ställning, lägger sig i eller hejar på, kan de vara särskilt svåra att lösa. Men ofta löser det sig till slut.
– Man tror att uppbrottet är för livet, men efter ett par år kanske man hittar tillbaka till varandra. Syskon delar en djupt rotad kärlek, ett behov av den andra. När man varit ifrån varandra ett tag kommer behovet tillbaka och man börjar längta, säger Eva Rusz.
En möjlig försoning handlar främst om inställning.
– Båda parter måste ha som ambition att gräva ner stridsyxan. För en del syskon går det att återförenas, för andra går det inte. Det beror på styrkan i konflikten.
Så kan ni försonas - Evas bästa råd
Vanligaste källorna till syskonbråk
Hanna Blanksvärd