Har du råd att bli rik?

RELATIONER

Pengar och framgång sätter vänskapen på prov

Ni är bästisar sen barnsben. Men så tar en av er ett eller kanske två, tre pinnkliv upp i världen.

Kommer vänskapsbanden att bestå när en av er lever i en värld bland mycket pengar och framgång?

Knappast troligt, enligt relationsexperten Sverker Wadstein.

Foto: I filmen ”Rika vänner” gör tre av de fyra vänninorna en klassresa. Trots att de fyra vännerna lever i olika världar lyckas de behålla vänskapen. Här samtalar Jane (spelad av Frances McDormand) förtroligt med Olivia (spelad av Jennifer Aniston).

Olivia (spelad av Jennifer Aniston) jobbar som städerska och har alltid ont om pengar. Det har inte hennes tre bästa vänner. Tvärtom, deras största problem är vilket välgörenhetsprojekt de ska skänka pengar till.

När så livet trasslar och vänskapen sätts på prov – vilken roll spelar pengar och klass när det gäller verklig vänskap? Det är utgångspunkten för filmen ”Rika vänner”, som just gått upp på svenska biografer.

Enligt familjerådgivaren Sverker Wadstein har klass och yttre faktorer en stor betydelse för vänskap. Bestående vänskap över ekonomiska gränser kräver ett medvetet arbete, där båda måste anstränga sig för att få relationen att fungera.

– Pengar har en stor påverkan på hur en relation mellan två vänner utvecklas. Det är sällan som vänskapen består när en av parterna får högre pengastatus, säger relationsexperten Sverker Wadstein.

Kulturskillnader föder konflikter

I en värld där vänskapsbanden knutits speglar vännerna varandras livssituationer och problem som det är lätt att känna igen sig i . I samma värld skapas också samtalsämnen som är viktiga för relationens utveckling. Utan den gemensamma världen sinar samtalsämnena. Att försöka hålla vänskapen vid liv genom att samtala om gamla minnen är ingen långvarig lösning.

– Har en lyxproblem som består i att välja om man ska åka på semester till Maldiverna eller till Seychellerna, medan den andra brottas med att få ekonomin att gå ihop i vardagen kommer dessa två att få svårt att mötas och ha förståelse för varandras problem,. Kulturskillnader föder nämligen konflikter som blir ohållbara i längden, säger Sverker Wadstein.

Trygghet är nyckeln till vänskap

Samtidigt kan en person som plötsligt blir mycket framgångsrik behöva sina gamla vänner nära sig. Gamla kompisrelationer är viktiga som ett kvitto på att man inte är kompis för att man vill sola sig i framgångsglansen utan för just den person man är.

-– För att man lättare ska kunna hålla fast vid vänskapen, trots att man lever i skilda världar, krävs det att båda är trygga i sig själva, säger Sverker Wadstein.

Han menar att det i grunden handlar om insikten att pengar automatiskt inte betyder lycka. Istället handlar det om hur nöjd man är med sitt liv, att man hittat annat i livet som man värderar mer än rikedom. Utifrån förutsättningar där pengar inte ses som den stora lyckan kan vänskapen fortsätta att utvecklas trots ekonomiska skillnader.

– Men detta är svårt att uppnå. Min erfarenhet är att ju mer pengar som är med i bilden, desto större blir också risken att kompisrelationen kommer att brytas upp. Så, lika barn leka bäst, säger Sverker Wadstein.

Mary Örnborg