Hur vanligt är det att drabbas av förlossningspsykos?

RELATIONER

Här är svaren på frågorna du aldrig vågade ställa

Du sitter på föräldrautbildning. Barnmorskan tar upp vad som händer i kroppen under graviditeten och förlossningens olika stadier. När hon avslutar med ”Är det någon som har några frågor?” blir det helt tyst. Trots att du undrar massor av saker. Tyvärr är alla för pinsamma för att fråga om utan att du framstår som okunnig, vulgär eller ytlig. Barnmorskan Mona Göransson och Louise Hallin, barnmorska och leg. psykoterapeut, svarar på frågorna du aldrig vågade ställa:

Kommer min killes penis åt barnet när vi har sex?

Den kommer aldrig hud mot hud mot bebisen. Många tror att de nuddar huvudet på barnet, men det blir aldrig någon direktkontakt mellan pappan och barnet. Om barnet störs av att man har sex? Det tror inte jag alls, säger Mona Göransson. Om mamman mår bra är det inget negativt. Snarare tvärtom; mammans positiva känsla förmedlas till barnet.

Jag har fått massa hår på magen och rumpan – kommer de att vara kvar resten av livet?

Nej, det kommer att gå bort. Det brukar ge med sig efter några månader efter förlossningen.

Kommer jag att bajsa på mig under förlossningen? Går det att förhindra?

Det går inte att förhindra. På förlossningen erbjuds många lavemang ifall de vill undvika att bajsa på sig. Under föräldrautbildningarna brukar jag vara noga med att påpeka att personalen inte tänker på det här, berättar Mona Göransson. Det är mamman som tycker att det är jobbigt och pinsamt.

Är det skadligt för mig att ha sex igen snart efter förlossningen, om jag vill det?

Nej, det är inte skadligt, men om man fortfarande blöder så måste man tänka på att man har ett stort sår i livmodern där moderkakan har suttit. Så länge du blöder har du ett öppet sår, vilket gör att om man har samlag måste man vara noga med hygienen. Spermier är sterila, men mannen måste tvätta snoppen ordentligt innan.

Jag har fått jättestor sexuell aptit, men min sambo verkar ha tappat lusten. Är det normalt?

– Jag tror att du får större aptit för att han har tappat lusten, säger Mona Göransson. Ett samlag är som en bekräftelse på att man har det bra, så om han tappar lusten kommer du att anstränga dig extra för att få den bekräftelsen.

Att vissa män tappar lusten under graviditeten handlar om flera saker. Många är rädda att skada barnet under samlag. Sedan beror det ofta på att kvinnans roll förändras, kvinnor blir madonnor under graviditeten och många män sätter sina partners lite på piedestal. När madonnan ska bli älskarinna så funkar det inte, det går inte ihop.

Jag gråter varje dag, är det något fel på mig?

Hormonerna mjukar upp en. Man är mera känslig för signaler och tänker ofta mer på sin egen barndom och massa minnen väcks till liv. Det är för att centrala nervsystemet förbereder sig för att vara uppmärksam på barnet. För vissa räcker det med nästan osynliga signaler från barnet – en suck – för att man ska reagera.

– Många mammor berättar om hur de nästan kliver upp ur sängen för att ta upp barnet sekunderna innan de vaknar, berättar Mona Göransson. Jag har själv vaknat precis innan mina barn har kräkts och hunnit fram för att hjälpa dem. Man gråter när man får barn. Det tar ett tag innan man kan separera sig själv och bebisen. I viss mån kan man säga att det sitter i hela livet. Jag grät floder när min 18-årings tjej gjorde slut för ett tag sen. Att gråta är en del av föräldraskapet.

Varför har jag ständiga gaser i magen? Går de att göra något åt?

Så gott som alla gravida är förstoppade någon gång under graviditeten. Det är för att tarmarna blir långsammare i sina rörelser. Det man kan göra är att äta lättare mat, lite mindre kött och mer grönsaker.

Jag är livrädd för att drabbas av förlossningspsykos – hur vanligt är det?

Den rädslan är jättevanlig. Man brukar vara rädd att tappa kontrollen under och efter förlossningen. Men förlossningspsykos är det minsta man behöver oroa sig för! De flesta kvinnor som insjuknar har en skörhet som de visat upp tidigare i livet. Sammantaget kan man säga att det är jättefå som drabbas, medan nästan alla oroar sig för att drabbas.

Jag har fått finnar överallt. När går de bort?

Det går bort när man är förlöst. Det är extrema doser hormoner i kroppen när man är gravid, som sjunker direkt efter förlossningen.

Terri Herrera Eriksson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM