Viva Plástica! Viva Silicóne!

Publicerad:
Uppdaterad:

RELATIONER

Tre skäl att skära: sol, osäkerhet och macho

1 av 2 | Foto: KENNETH JOHANSSON
Svenska modellen och skådespelerskan Victoria Silvstedt har genomgått mer än en skönhetsoperation.

Visst spelar utseendet roll. Men för många svenskar är det fortfarande ett stort steg att försköna sig på kirurgisk väg. I Brasilien däremot, väljer allt fler kvinnor detta alternativ. Här görs i dag flest plastikoperationer per capita i världen.

– Det är otroligt. Det kommer fler och fler patienter hela tiden, säger Rodolfo Korte, kirurg på kliniken Masterhealth, en av de största i São Paulo. Här utförs 350 operationer i månaden och väntelistorna är långa.

Tar operation på avbetalning

På bara några år har plastikkirurgi förvandlats till en massindustri. Överklassen har inte längre monopol på operationer. Stenhård konkurrens har fått priserna att rasa och de flesta av Masterhealths kunder kommer från medelklassen.

– För tio år sen hade dessa kvinnor inte haft chansen att operera sig, säger Carlos Augusto Keffer, marknadsföringschef på kliniken. Ett ingrepp kostar i genomsnitt runt 11 000 kronor. Detta motsvarar visserligen en hel månadslön för många medelklassbrasilianare, men de som inte kan punga ut med allt på en gång får gärna ta operationen på avbetalning: 18 månader utan ränta.

Supermodeller sätter trenden

Förmodligen är det en brasilianska som haft störst inflytande: supermodellen Gisele Bündchen. Efter sitt genombrott 1999 är hon i dag en av modevärldens mest efterfrågade och en ikon i sitt hemland. Den trådsmala modellen säger själv att hennes C-kupor är äkta. Dock har hon inspirerat en lång rad som inte är det.

– Det är inne att operera sig just nu, säger Carolina Jordão de Souza, en receptionist som opererade in silikon i brösten för sju månader sedan.
Här är kvinnor beroende av män. I Europa värderas ditt intellekt, i Latinamerika din kropp

För Carolina har operationen framför allt betytt mer uppskattning från det motsatta könet. Nu känner hon sig mer kvinnlig, säger hon. Egentligen hade hon velat operera sig tidigare men var orolig för hur ont det skulle göra. Nu vet hon. Smärtorna höll i sig i en månad efteråt.

– Jag kunde knappt röra mig. Om jag hade vetat hur ont det skulle göra hade jag nog inte opererat mig, säger hon.

Trots detta funderar hon nu på ytterligare en operation.

– Jag gick upp i vikt efter operationen. Jag ska försöka träna bort det, men om jag inte lyckas gör jag en fettsugning.

Klimatet påverkar

Media är inte sena att haka på trenden. I veckotidningarna har bantningsrecept och träningstips fått ge plats åt reportage om de senaste plastikkirurgiteknikerna. Här finns till och med tidningar som enbart handlar om plastikkirurgi. Rodolfo Korte på Masterhealth tror att intresset för plastikkirurgi har att göra med Brasiliens tropiska klimat.

– I kalla länder spelar det inte så stor roll hur kroppen ser ut för den döljs ändå av kläder största delen av året. I varma länder som Brasilien är det naturligt att folk tittar mer på varandra.

Carlos Augusto Keffer har en krassare attityd:

– Europeiska kvinnor är mer självständiga. Brasilianska kvinnor är fortfarande beroende av män. Om du inte är ung och vacker kan han byta ut dig mot någon annan. I Europa värderas ditt intellekt, i Latinamerika din kropp. Brasilien är fortfarande en machokultur.

Foto obligatoriskt i jobbansökan

I Latinamerika är det ofta obligatoriskt att skicka med ett foto i jobbansökan. Annonser för traditionellt kvinnliga yrken som sekreterare eller butiksbiträde kräver inte sällan ett
I kalla länder spelar det ingen roll hur kroppen ser ut för den döljs av kläder ”representativt utseende.” Och vill man lyckas i den brasilianska underhållningsindustrin är plasikkirurgi nästan ett måste.

Otaliga brasilianska skådespelerskor, TV-presentatörer och modeller har opererat sig. Mest uppmärksamhet fick Juliana Borges, årets Miss Brasilien, som genomgick cirka tjugo operationer för att öka sina chanser i tävlingen.

Psyket skadades av operationen

Carlos Keffer tror att kändisarnas operationer framför allt påverkar många unga tjejer. Trots detta är det ett kändisfall som tydligast visat plastikkirurgins risker. För några år sedan höll hela Brasilien andan då skådespelerskan Claudia Liz svävade mellan liv och död efter att en fettsugning gått snett. Hon överlevde, men lyckades aldrig riktigt göra comeback. I en av sina få intervjuer säger hon att hon fortfarande slåss mot depressioner och panikattacker.
Plastikkirurgi är som terapi, man mår bättre på insidan och det lyser igenom

Claudia Liz opererade sig på Albert Einsteinsjukhuset i São Paulo, ett av landets bästa. Störst risk löper kvinnor som opererar sig hos en privatpraktiserande kirurg. Dessa kirurger är ofta billigare men kan ha ålderdomlig eller bristfällig utrustning.

Självkänsla saknas

Framför allt är det ett ord som dominerar, då man frågar brasilianskor varför de opererat sig. Självkänsla. Många kvinnor känner sig osäkra på om deras kroppar duger som de är.

– Det är otroligt vad plastikkirurgi gör för människor. De får en helt ny självkänsla, säger doktor Korte. Han har arbetat som kirurg på vanliga sjukhus, där han genomfört livsviktiga operationer.

– Jag kunde rädda människors liv men en månad senare kände de inte igen mig när vi möttes. Mina plastikkirurgipatienter kommer ihåg mig resten av livet.

Carmen Sylvia Saltão, 63, lyfte ansiktet för ett år sedan och sparar nu till en fettsugning. Hon är frånskild och säger att hon gjorde operationen för sin egen skull, trots protester från sina tre barn.

– Plastikkirurgi gör inga underverk, tar inte bort alla rynkor, men det ger en inre säkerhet. Det är som terapi, man mår bättre på insidan och det lyser igenom.

560 000 operationer i år

Andra tror fortfarande på mer konventionell terapi för att få bukt med dålig självkänsla. Psykologen Isa Brandão de Araújo Marra säger att många kvinnor tror att de automatiskt ska bli lyckligare av kirurgi. Det verkliga problemet sitter ofta djupare inuti.

Men statistiken talar sitt tydliga språk: I år beräknar det brasilianska plastikkirurgisällskapet att antalet operationer kommer att stiga till 560 000.

För att citera en av Brasiliens största diktare, Vinícius Moraes:

– Må de fula förlåta mig, men skönhet är absolut nödvändigt!

Här görs flest plastikoperationer i världen

Sverige. Trots Robinson-Emma, Hannah Graaf och Victoria Silvstedt är svenska kvinnor (och män!) skeptiska till silikonbröst och fettsugning. Brasilien. Här har alla dammar brustit och kvinnorna köar för fetare bröst och magrare midja. Följ med till landet macho där du måste ha tuttar som Pamela Anderson för att få jobb som butiksbiträde.

Maja Vikland

Publicerad: