Kalla tjejerna till mönstring

avHelena Utter

Förslag från S: ”I ett jämställt samhälle är det väl rimligt att också kvinnorna är med”

Alla kvinnor som fyller 18 år ska mönstra.

Det tycker socialdemokraterna som vill behålla den allmänna värnplikten.

På sikt hoppas partiet att lika många kvinnor som män ska göra lumpen.

Foto: www.colourbox.com

Socialdemokraterna vill behålla den allmänna värnplikten, men korta den till en 3 månader lång grundutbildning. I partiets försvarsmotion ingår också att mönstringsplikt ska gälla alla – alltså både kvinnor och män.

– I ett jämställt samhälle är det väl rimligt att också kvinnorna är med i det, säger Anders Karlsson, S, ordförande i riksdagens försvarsutskott till Sveriges Radios Ekot.

Hitta de bäst lämpade

De borgerliga partierna och miljöpartiet vill slopa den allmänna värnplikten och ha en frivillig militär grundutbildning.

Socialdemokraterna vill istället ha en mönstringsplikt för både män och kvinnor med argumentet att man då får alla de bäst lämpade att göra grundutbildningen.

– De som redan på ett tidigt stadium säger att de absolut inte vill, kommer ju inte gå vidare. Men man får ändå motivationen att få de bästa att göra soldatutbildningen, säger Anders Karlsson till Ekot.

Jämställt försvar

På längre sikt är förhoppningen ett helt jämställt försvar – att lika många kvinnor som män gör lumpen.

Idag är alla män mellan 18 och 24 år skyldiga att mönstra – om Pliktverket kallar dem. Sedan 2007 kallas dock inte alla till mönstring. 17-åriga kvinnor får brev hem om att de har möjlighet att mönstra, men kallas inte automatiskt.