Finnes: bröllop Sökes: brud

Av: Peder Nääs Sundemyr

Publicerad:
Uppdaterad:

Johan, 31, har spikat datum och sytt klänning – nu saknas bara bruden

Prästen är bokad, klänningen sydd och musiken komponerad.

Det enda som saknas till 31-åriga Johans bröllop är en brud.

– Jag kommer att gå på magkänslan. Om det känns rätt kan jag tänka mig ett bröllop på det datum jag satt, säger han.

Foto: COLOURBOX

Andra veckan i juni nästa år ska Johan, 31, bege sig till den lokala kyrkan för att vigas. Bröllopet är skräddarsytt av honom själv – in i minsta detalj. Både lokalen och vigselförrättaren är bokade sedan i somras. Musiken som ska spelas är egenkomponerad och Johan har både ritat och sytt tre bröllopsklänningar själv, som partnern kan välja mellan – om de faller henne i smaken.

Problemet är bara att han inte hittat sin framtida hustru än. Men jakten pågår för fullt – på nätet.

– Jag söker en partner i första hand och gör absolut inte detta bara för att få gifta mig. Äktenskapet och livet efter skulle vara den stora vinsten, säger Johan.

Har blogg och hemsida

Han har både en blogg, där han skriver om allt som hör bröllop till, och en hemsida, som han kallar för Sveriges mest genomtänkta kontaktannons.

– Det är många som har hört av sig. Och jag har fortfarande god kontakt med en del av dem. Jag kanske trodde att jag skulle ha kommit längre, men jag kommer att gå på magkänslan. Om det känns rätt kan jag tänka mig ett bröllop på det datum jag satt, säger Johan.

Inget skrivet i sten

Några problem med att komma överens med sin framtida hustru kring bröllopet tror inte Johan att det kommer bli. Trots hans ovanligt goda framförhållning och minutiösa planering är ingenting skrivet i sten.

– Jag har jättemånga idéer, om inbjudningskort och musik och sådana saker. Skulle hon vilja lägga bröllopet helt och hållet i mina händer så skulle det inte vara några problem. Samtidigt måste man självklart vara överens, säger han.

Jobbar som lärare

Förutom det ovanligt stora intresset för bröllop, inte bara sitt eget utan också andras, är Johan en ganska vanlig man. Han arbetar som lärare i en mindre stad. Intresset har vuxit fram gradvis då han har besökt många bröllop och jobbat en del med såväl kläddesign som musik för bröllop.

– Jag har sett glädjescenerna. Människor ger löften i en tid då sådana vanligtvis inte betyder någonting. Jag älskar övertygelsen. Och jag tror att man har större chans att klara en kris med de här löftena i bakhuvudet, säger Johan.

Din blogg heter Akademiker söker fru, är det en passning till tv-serien Bonde söker fru?

– Jag kände igen mig i den serien och tycker det var en kul idé att vända på det. Akademiker är på något sätt motsatsen till en bonde. Samtidigt kommer jag från landet och är väl mer en bonde.

Fotnot: Johan heter någonting annat i verkligheten.

Publicerad: