”Skippa sushin – älska på lunchen”

RELATIONER

Ann Söderlund, 36: Gegga inte ner er i barnen, mammor

1 av 2 | Foto: Ta er tid till sex – varför inte hoppa över lunchen?

Först sex, sedan barn och sedan – inget sex alls.

Eller i vart fall för sällan.

Varannan förälder har problem med lustsvackor.

– Många skyller på för lite tid, men det håller inte, säger trebarnsmamman Ann Söderlund.

Det försvann kanske inte helt, sexet, men det förändrades definitivt när Ann Söderlund fick sina tre barn. Hon tycker att skillnaden blev mest markant efter barn nummer ett. Det var då hon fortfarande jämförde kärleksstunderna som de var innan förlossningen.

Segare efter andra barnet

– Jag kom fortfarande i mina jeans, men det var ju inte exakt som förut med kroppen. Dessutom hade jag ju bebisen i närheten hela tiden och det var svårt att slappna av. ”Hur mår barnet, vad ska vi ha till middag?” Man fastnar i husmorsschemat, säger hon.

Så småningom kom samlivet i gång. Med andra barnet tog det längre tid.

– Vi kom oss bara inte för att ha sex. Men då var det mer avslappnat: ”Alltså, vi måste snacka.” Det gäller att kommunicera, så att det inte blir kritik eller smutskastning av partnern. Så han inte tror att man inte längre blir attraherad av hans penis, och förstår varför det tar längre tid att uppnå orgasm.

Varför dalar lusten i så många förhållanden, tror du?

– När man får barn har man oftast varit ihop några år. Man är inte längre nyförälskad. Många geggar också ner sig barnet. Vi tror att vi är så viktiga, vi föräldrar, men barnen klarar faktiskt att vara ensamma korta stunder. I de förhållanden där jag vet att det har tagit mer än ett år att komma igång, har det också tagit slut, säger hon.

Ibland får man vara drastisk och bara ta tag i romansbiten. När några av Anns väninnor har klagat på obefintligt sexliv har hon till slut ryckt in själv.

– Jag sa: ”Nu går vi och köper underkläder, jag tar hand om era barn, så ni får ligga med varandra.”

Hon skrattar.

– Sofia Wistam brukar säga det också, vilket jag tycker är så bra så jag quotar henne: ”Skärp dig!” Om det är viktigt för ena partnern att ha sex, ja men det är väl inte hela världen att bjuda till ibland. Det är inte våldtäkt att ställa upp på det. Det går inte att få milimeterrättvisa.

Tidsbrist inget skäl

Förvänta dig dock inte något utsvävande, passionerat sex till en början.

– Man får inte begära att det ska vara perfekt. Kroppen är annorlunda när man har fått barn.

Men att vänta med ”sexdebuten” på grund av tidsbrist håller inte, anser Ann.

– Jag som har varit värsta karriärkvinnan vet att det inte håller att skylla på tidsbrist. Som mammaledig gör man ju faktiskt inte särskilt mycket.

Nu är hon och hennes Nanok särbos och pusslar ihop sina scheman för att få till kärleksmöten.

– Vi träffas på dagen i stället. Lunchsex är underskattat, ha ha!