”Det är inte lika seriöst med killar”

avÅsa Passanisi

RELATIONER

Linnéa, 21 kom ut som bisexuell i tv-program

Foto: JOBBIGT ATT KOMMA UT Linnea hade gillat tjejer sedan 15-årsåldern, men inte berättat för någon - inte ens den närmaste familjen. ”Det var jobbigt att komma ut, framför allt inför mamma och pappa”, säger hon.

Unga, bisexuella kvinnor mår sämre än andra.

Det visar en stor undersökning.

- Vi blir inte tagna på allvar, folk tror ju bara att det är en fas vi går igenom, ­säger Linnéa Eriksson.

Foto: Linnéa i ”Paradise hotel”.

För ett par veckor sen kom uppsalatjejen Linnéa, 21, ut som bisexuell i tv-såpan ”Paradise hotel”. Innan programmet sändes visste inte ens hennes närmsta familj om att hon gillat tjejer sen femtonårsåldern.

Reaktionerna blev minst sagt blandade.

- Det var jättejobbigt att komma ut, framför allt inför mamma och pappa. I min släkt har vi ju alltid följt mallen. Det här kom nog som en chock.

Samtidigt känner Linnéa att det var skönt att äntligen få berätta hur hon känner.

- Min första kärlek var en tjej och efter det har jag förälskat mig i ­både killar och tjejer, för mig har det alltid varit naturligt att bli kär i en person, inte i ett kön. Men att berätta var tufft, folk tar inte bisexuella på allvar.

Många mår dåligt

Linnéa tror att många i hennes situation mår dåligt eftersom de sällan blir bekräftade som bisexuella.

- Homopersoner tror att vi egentligen är lesbiska, men att vi inte vågat komma ut helt än, och heteropersoner tror att det är en fas vi går igenom. Det är otroligt frustrerande när man vet hur man känner.

Hånglar som test

Linnéa säger också att hon ofta upplevt att många heterotjejer gärna hånglar med en annan tjej för att testa hur det känns.

- Men för mig är det ju allvar, jag blir ju kär och det är ju inte så kul att vara någons experiment.

Efter avslöjandet i ”Paradise hotel” har mejlen strömmat in.

Framför allt har Linnéa fått massvis med skamliga förslag men många tjejer har också berättat att de bestämt sig för att komma ut ­efter att ha sett inslaget i tv.

Tjejer lockar mest

- Det känns jätteroligt om jag har inspirerat andra till att våga! Och alla förslag jag har fått... Herregud, det blev lite som en kontaktannons. Just nu skypar jag med en svensk tjej i Hollywood.

- Henne är jag nyfiken på och jag ska nog åka och hälsa på henne, hon verkar fin.

För Linnéas del är det just nu ­tjejer som lockar mest.

- Jag har ju aldrig haft ett riktigt förhållande med en tjej och det längtar jag ­efter nu. Jag tror kanske att det skulle vara enklare än med en kille.

Under inspelningarna av ”Paradise hotel” försökte hon först ragga på de kvinnliga deltagarna men fick nobben och låg i stället med en av killarna.

- Det känns lite som att det inte är lika ­seriöst med killar. Om jag blev kär i en tjej skulle det nog bli mer på ­allvar.

Unga bisexuella tjejer mår sämst av alla

Under alla år som folkhälso­en­käten gjorts har bisexuella kvinnor rapporterat ett sämre hälsotillstånd än övriga befolkningen.

Särskilt stor är ohälsan bland yngre personer, 16–29 år, och allra sämst mår unga bisexuella kvinnor. De har minst tillit till andra männi­skor, har sämre hälsa, upplever mer våld och har oftare självdestruktiva beteenden eller självmordstankar jämfört med ­hetero- och ­homosexuella.

Bi-kvinnor är dessutom ­oftare arbetslösa, har lägre ­inkomst och lider ofta av ängslan, oro ­eller ångest. ­Andelen som haft självmordstankar de senaste 12 månaderna är nästan fem gånger större jämfört med hetero­sexuella kvinnor.

Källa: Folkhälsomyndigheten

ARTIKELN HANDLAR OM