Relationer

Ditt foto kan kosta dig jobbet – om du är kvinna

Av: 

Helena Utter

RELATIONER

Ny undersökning visar att snygga kvinnor blir kallade till färre jobbintervjuer – om de har skickat mer ett foto i jobbansökan

Snyggingar har lättare att få jobb.

Åtminstone gäller det män, där de fagraste oftare får komma på intervju om de skickar med foto.

För kvinnor kan det vara precis tvärtom.

Ett fördelaktigt yttre ger fördelar – även när det handlar om att söka jobb.

Tidigare svensk forskning har visat att arbetsgivare väljer bort överviktiga personer. Helst vill de ha snygga anställda med god fysik.

– Jag trodde inte att företag skulle ställa så stora krav på utseende. Men kraven var större i Sverige än i andra länder, sa forskaren Henrietta Huzell vid Karlstad universitet till Aftonbladet förra året.

Kvinnlig avundsjuka

Nu visar en stor studie från Ben-Gurion-universitetet i Israel att det framför allt är manlig fägring som går hem.

För snygga kvinnor lönar det sig illa att skicka med bild i jobbansökan.

– En förklaring som vi anser att vi kan belägga är att kvinnlig avundsjuka spelar in. Det var till största delen kvinnor som gjorde det första urvalet och det verkar som om de väljer bort vackra kvinnor. Samtidigt har de en tendens att gynna de snygga männen, säger forskaren Bradley Ruffle till Dagens Nyheter.

Snygga män får fler intervjuer

I studien ingår 5300 meritförteckningar skickade till 2600 olika företag.

Varje företag fick två olika ansökningar skickades, identiska så när som på fotot som visade antingen en attraktiv eller en ”normalsnygg” person.

Och resultatet blev att de attraktiva männen dubbelt så ofta blev kallade på anställningsintervju.

En snygg kille behövde i genomsnitt bara skicka in fem ansökningar för att få napp, medan den mer alldaglige mannen skickade 11 innan han fick komma på

intervju.

För kvinnorna var det bästa alternativet att inte skicka med foto. De som gjorde en bildlös ansökan fick fler gå på 22 procent fler anställningsintervjuer än de normalsnygga – och 30 procent fler än de riktigt snygga.

Publisert: